Warning: Use of undefined constant style - assumed 'style' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/virtwww/w_likkasa-com_401567c9/http/wp-content/themes/likkasa/functions.php on line 247

«Лікарняна каса» залишається надійним партнером і пацієнтів, і медиків»

https://zhytomyrschyna.zt.ua/index.php/2016-05-04-17-27-19/2016-05-04-18-58-59/2763-lkasa2505?fbclid=IwAR2TqWNQCuj326xQqwKFHXWh9hIF65hGij7q5FISUKuGFdVjDRXffLi-i1U

Майже 203 тис. осіб, а це – приблизно 17% населення області, є членами благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області» («ЛК»). Цьогоріч «ЛК» відзначатиме 20-ліття із дня заснування. За цей час чимало громадян, які перебувають в ЛК, звикли отримувати необхідні медикаменти, вироби медичного призначення, реактиви для діагностики і лікування багатьох захворювань тощо у стаціонарних та амбулаторних умовах.

Майже 203 тис. осіб, а це – приблизно 17% населення області, є членами благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області» («ЛК»). Цьогоріч «ЛК» відзначатиме 20-ліття із дня заснування. За цей час чимало громадян, які перебувають в ЛК, звикли отримувати необхідні медикаменти, вироби медичного призначення, реактиви для діагностики і лікування багатьох захворювань тощо у стаціонарних та амбулаторних умовах.

Останнім часом до редакції надходять запитання від читачів, котрі цікавляться: що зміниться у роботі «ЛК» у зв’язку із запровадженням медичної реформи? Наскільки суттєвою буде підтримка цієї організації в умовах державної політики «гроші ходять за пацієнтом»? Чи допомагає «ЛК» пацієнтам у період нинішньої пандемії? Відповіді на ці запитання — в інтерв’ю з заступником директора виконавчого БО «Лікарняна каса Житомирської області», кандидатом медичних наук Сергієм Грищуком.

— Сергію Миколайовичу, з 1 квітня розпочався другий етап медичної реформи, одним із головних принципів якої є «гроші ходять за пацієнтом», яким вже давно керується «Лікарняна каса». Як тепер працюватиме ваша організація?

— Насамперед, варто зазначити, що «Лікарняна каса» підтримує основні структурні елементи медичної реформи, адже більшість із них ми давно використовуємо у своїй роботі. Зокрема, член «Лікарняної каси» може отримати медикаментозне забезпечення в будь-якій лікарні Житомирщини. Із перших років діяльності за сприяння «ЛК» у медзакладах області активно впроваджується надання медичної допомоги на засадах доказової медицини, з використанням сучасних стандартів лікування. Що стосується електронної системи охорони здоров’я, яка впроваджується нині на державному рівні, то ще з 2005 року нами спільно з адміністраціями лікарень, аптечної мережі шляхом використання розроблених комп’ютерних програм здійснюється автоматизований моніторинг дотримання протоколів лікування і раціонального призначення лікарських засобів при наданні медичної допомоги членам «ЛК». Тому, на нашу думку, завдяки цьому медпрацівники Житомирщини є більш підготовленими до медичної реформи порівняно з колегами з інших областей.

Проте недостатнє фінансування галузі охорони здоров’я в цілому (адже порівняно з минулим роком витрати держави на цю галузь зросли несуттєво) та окремі недоліки у розрахунках вартості медичних послуг призвели до того, що багато керівників медзакладів занепокоєні низькими тарифами НСЗУ за оплату послуг лікарень і переконані, що цих коштів буде недостатньо. Недарма на державному рівні нині обговорюється питання щодо перегляду підходів до медичної реформи, в тому числі й необхідності пошуку додаткових джерел фінансування медичних закладів, що передбачено Законом України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення». Враховуючи зазначене, для лікарень Житомирщини допомога «ЛК» буде дуже актуальною, бо в середньому близько 27% пацієнтів, які лікуються у відділеннях, є членами «ЛК».

Наша організація продовжує забезпечувати медзаклади всім необхідним для надання членам «ЛК» високоякісної медичної допомоги. Так, лише за перші 4 місяці нинішнього року за рахунок організації забезпечено медикаментами лікування у стаціонарних умовах близько 14,6 тисячі пацієнтів (на суму понад 12,5 млн. грн.). Крім того, аптекам було сплачено понад 5,4 млн. грн. за ліки для амбулаторного лікування (за майже 25 тисячами рецептів), а на проведення лабораторних та інструментальних обстежень було витрачено більше 2,3 млн. грн.

Також, на думку керівників медзакладів, встановлені розміри оплати за надані медичні послуги в окремих випадках є досить низькими. Наприклад, тариф із надання медичної допомоги при гострому мозковому інсульті у стаціонарних умовах становить 19332,31 грн., а вартість препарату, який має тромболітичну дію і може призначатися окремим пацієнтам при відповідних показаннях, — майже 30 тис. грн. Передбачається, що цей лікарський засіб має забезпечуватися за окремою державною програмою, але у випадку необхідності «Лікарняна каса» закуповує цей лікарський засіб, зокрема, цьогоріч зазначений препарат був наданий для лікування чотирьох пацієнтів у обласній клінічній лікарні ім. О.Ф.Гербачевського.

— Чи не дублюються види надання медичної допомоги, які забезпечуються за рахунок «Лікарняної каси» і Національної служби здоров’я України (НСЗУ)?

— На «первинці» наша організація, як і раніше, забезпечуватиме амбулаторне лікування понад 100 захворювань: сімейні лікарі виписуватимуть рецепти для отримання в аптеці ліків, перелік яких для амбулаторного лікування — це понад 200 найменувань. Як і раніше, за рахунок «ЛК» члени організації можуть зробити більше 70 лабораторних обстежень у медзакладах усіх рівнів та в лабораторії «INVIVO», в тому числі — онкомаркери та гормони щитовидної залози. Проте ми не витрачаємо кошти на обстеження, які передбачені «Програмою медичних гарантій» на первинному рівні й закладені в тарифі НСЗУ (це — загальний аналіз крові, сечі, визначення рівня глюкози крові, холестерину). Ці обстеження всім пацієнтам повинні здійснювати безоплатно.

Що стосується стаціонарного лікування, то «Лікарняна каса» й надалі надаватиме майже 600 лікарських засобів для лікування більшості захворювань. Відповідно до нормативних документів, за програмою «медичних гарантій» повинні забезпечуватися ліки, які включені в Національний перелік основних лікарських засобів. Враховуючи те, що цей перелік — досить обмежений, значну частину медикаментів громадяни, які перебувають в «ЛК», будуть отримувати за рахунок нашої організації. Решта пацієнтів змушені шукати інші джерела фінансування.

— Заяви про те, що держава повністю забезпечує лікування хворих на коронавірусну інфекцію, можна почути й нині…

— Ми намагаємося бути чесними у своїй роботі, що підтверджується 20-річним досвідом успішної діяльності. Для нас головне — допомогти мешканцям області бути здоровими, зберегти їхні життя. Наші лікарі-експерти постійно моніторять стан забезпечення ліками пацієнтів, які перебувають у «ЛК» та отримують медичну допомогу в стаціонарних умовах через коронавірусну інфекцію. Щоденна їхня кількість становить 25 — 30 осіб (на момент нашої розмови таких пацієнтів, які лікувалися в «стаціонарах» медзакладів області, всього було 79 — Авт.). За рахунок «ЛК» забезпечується лікування ускладнень коронавірусної інфекції, зокрема запалення легень. У переліку ліків, які надаємо, є сучасні дороговартісні антибіотики. І процес лікування таких хворих може бути тривалим — до кількох тижнів, тому максимально намагаємося сприяти медичним закладам щодо медикаментозного забезпечення хворих у цей складний час. Наприклад, на лікування важких форм захворювання у пацієнта з Малина за рахунок «ЛК» надано ліків на понад 20,6 тис. грн., а з Коростеня — 14,5 тис. грн., з Бердичева — 8,6 тис. грн. Якщо захворювання — середньої важкості, то витрати «ЛК» — близько 5 тис. грн. Основну частку в структурі витрат становлять антибіотики, а їх потрібно кілька. Вартість однієї дози деяких із них — приблизно 300 грн., а вводити їх необхідно кожні 8 годин. За нашими підрахунками, з початку карантину на лікування ускладнень коронавірусної інфекції у пацієнтів-членів «ЛК», які перебували і перебувають у стаціонарах області, «ЛК» вже витратила понад 360 тис. грн.

— Ви зазначали, що «Лікарняна каса» активно співпрацює з медичними закладами. Як це відбувається нині, в умовах пандемії?

— За рішенням правління «ЛК», яке очолює доктор медичних наук, професор Валентин Дмитрович Парій, організація закупила для медпрацівників, котрі контактують із хворими на COVID-19, захисний одяг на майже 72 тис. грн. Ці захисні костюми надано медичним закладам, у яких від ускладнень коронавірусної інфекції лікуються найбільше членів «ЛК». Це — КНП «Бердичівська міська лікарня» Бердичівської міської ради, КНП «Малинська міська лікарня» Малинської міської ради, КНП «Коростенська міська лікарня» Коростенської міської ради і КНП «Центральна районна лікарня» Житомирської районної ради.
«Лікарняна каса» продовжує залишатися надійним партнером медзакладів із забезпечення ліків, а в разі позитивних результатів запровадження медичної реформи готова розширювати перелік програм, які забезпечуються за рахунок нашої організації. Крім того, наші лікарі-експерти в медзакладах області також готові всіляко сприяти та надавати конкретну допомогу й супровід у ході лікування аж до одужання. Функціонує наша цілодобова «гаряча лінія» з питань лікування: (067)411-30-93. Також необхідну інформацію можна отримати на сайті: likkasa.com.ua або на наших сторінках у Facebook та Instagram.

Обласна громадсько-політична газета “Житомирщина”, 26 травня 2020 року.

Read More


Залиште коментар!




У реабілітації поранених воїнів допомагають німецькі партнери

Днями в обласній клінічній лікарні імені М. Скліфосовського розвантажили ще один великий автофургон із благодійною допомогою з Німеччини. Він надійшов у межах співпраці провідного медичного закладу регіону з клінікою Altmuhlseeklinik Hensoltshone — одним із найбільших реабілітаційних центрів Німеччини. Цей проєкт має назву «Партнерство між лікарнями — партнери зміцнюють здоров’я» і втілюється за підтримки БО «Лікарняна […]

Детальніше
Читати блог »

2023. Допомога Кременчуцькому обласному клінічному шпиталю для ветеранів війни

До Кременчуцького обласного клінічного шпиталя для ветеранів війни БО "Лікарняна каса Полтавщини" передала благодійну допомогу: напівавтоматичний сечовий аналізатор, тест-смужки, аналізатор добового АТ ...

Чим живе зараз “Лікарняна каса Житомирської області”?

Коли  заходить мова про ситуацію у вітчизняній медицині і покращення рівня  обслуговування пацієнтів у  закладах охорони здоров’я,  часто виринає тема, ...

Login