Warning: Use of undefined constant style - assumed 'style' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/virtwww/w_likkasa-com_401567c9/http/wp-content/themes/likkasa/functions.php on line 247

Лікарняна каса готова інвестувати в розвиток та реформування галузі для забезпечення надання населенню якісної медичної допомоги

Під головуванням д.мед.н., професора, академіка Академії наук вищої освіти України, заслуженого лікаря України Валентина Дмитровича Парія відбулось засідання правління благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області».

Головними питаннями, які розглянули учасники зібрання, були: звіт виконавчої дирекції про діяльність організації в 2019 році та виконання кошторису за друге півріччя 2019 року, за якими виступив директор виконавчий БО «Лікарняна каса Житомирської області» Володимир Станіславович Мишківський. 

Так, за його інформацією, станом на початок нинішнього року в Лікарняній касі нараховувались 204 183 мешканці області, що становить 16,7% від загальної кількості населення. Протягом минулого року до ЛК приєднались 5 960 громадян. Поновили своє перебування в Лікарняній касі в 2019 році 1 244 особи.

За показником вступу до ЛК лідирують міста Житомир та Коростень, Новоград-Волинський район. Разом із тим у Народицькому, Ружинському, Брусилівському районах протягом року членами організації стали менше 100 осіб.

Новими колективними членами ЛК протягом минулого року стали 48 організацій, у яких до ЛК долучились 239 осіб, 370 громадян перейшли з індивідуальної форми сплати щомісячних добровільних пожертвувань на колективну. В організаціях, які перебувають в ЛК, додатково вступили 695 осіб. Тож станом на початок року колективними членами ЛК були 1 002 підприємства.

Доповідач проаналізував виконання кошторису за ІІ півріччя 2019 року, зауваживши, що при запланованих 42,2 млн. грн. фактична сума надходжень склала 41,8 млн. грн. – із них 30,6 млн. грн. були спрямовані на забезпечення основної діяльності.

Загалом же протягом 2019 року надійшли 82,5 млн. грн. Витрати склали 76,7 млн. грн. Із них 63,1млн. грн. становили витрати на забезпечення основної діяльності ЛК – надання закладам охорони здоров’я області медикаментів, реактивів та виробів медичного призначення, оплату послуг із обстеження членів ЛК, лікування за межами області, амбулаторне лікування.

В 2019 році за межами області отримали ліки або відшкодування витрат у зв’язку з невідкладними станами за рішеннями правління  113 громадян, котрі перебувають у Лікарняній касі.

Станом на 1.01.2020 року в медичних закладах області знаходилось лікарських засобів та виробів медичного призначення на суму 4 млн. грн.

Для обліку ліків у лікарнях (відділеннях) закладів охорони здоров’я області створено 85 автоматизованих робочих місць (всього автоматизованих робочих місць в офісі та філіях ЛК – 136). Це забезпечує можливість моніторингу надання пацієнтам – членам ЛК – необхідних медикаментів, реактивів, виробів медичного призначення. 

В.С.Мишківський проаналізував ефективність впровадження протягом минулого року дистанційного літотриптора, який БО «Лікарняна каса Житомирської області» придбала та надала в 2013 році обласній клінічній лікарні імені О.Ф.Гербачевського для забезпечення сучасної високоякісної медичної допомоги хворим на сечокам’яну хворобу. Так, у 2019 році всього було проведено 369 сеансів дистанційної літотрипсії. З них 232 – для членів Лікарняної каси.

Характеризуючи проведену протягом минулого року інформаційну роботу, доповідач відзначив, що завдяки здійсненим, зокрема, технічним заходам члени ЛК та працівники філій, реєстратур медичних закладів відтепер можуть перевіряти сплату щомісячних добровільних пожертвувань за допомогою сайту likkasa.com.ua у розділі «Вступ та сплата внесків» – «Перевірка сплати» та за допомогою мобільного додатка для Android. Також оновлено додаток «Лікарняна каса» в PlayMarket – окрім того, що члени ЛК відтепер завдяки йому переглядають переліки ліків та положення Лікарняної каси, він може замінювати посвідчення ЛК.

Для забезпечення інформаційної підтримки членів ЛК їм відправлено 106 836 СМС-повідомлень про витрати на амбулаторне лікування, запрошення отримати посвідчення, інформацію про лікарів-експертів у районах тощо. Також відправлено 9 588 листів про сплату щомісячних добровільних пожертвувань.

Крім того, впроваджено сучасні підходи до інформаційної роботи, що принесло позитивні результати залучення мешканців області до ЛК.

Підвищення показника вступу мешканців області до ЛК зумовлене також проведенням рекламних кампаній щодо популяризації роботи ЛК, вступу та продовження перебування в організації та сплаті щомісячних добровільних пожертвувань. Так, зокрема, завдяки рекламній кампанії «Новорічна пропозиція», яка тривала з 25 грудня 2019 по 19 січня 2020 року до Лікарняної каси вступили 113 громадян.

Крім того, з цією ж метою створені та демонструвались у Facebook та Youtube рекламні постери, короткі відеосюжети («Як вступити до ЛК», «Як отримати ліки для амбулаторного лікування за рахунок ЛК»). Також були створені та розміщені на сайтах ЛК, у «Фейсбук» (обліковий запис ЛК, сторінка ЛК), «Google» публікації про діяльність ЛК, подяки пацієнтів – членів Лікарняної каси. Щоденно в соціальних мережах здійснюється активне спілкування з їх користувачами шляхом надання відповідей на запитання/коментарі громадян.

Здійснювалась співпраця з друкованими ЗМІ області з метою створення та опублікування статей про роботу Лікарняної каси.

Також представники БО «Лікарняна каса Житомирської області» взяли участь у телепрограмі на каналі «Житомир».

Традиційно продовжувала Лікарняна каса опікуватись дітьми-сиротами (в 2019 році під патронатом ЛК перебувало 436 дітей-сиріт – 79 із них отримали медичну допомогу за рахунок ЛК), інвалідами війни (проліковано 7 громадян), учасниками АТО (181 з них надано медичну допомогу за рахунок ЛК).

Проведені заходи щодо оптимізації діяльності ЛК в 2019 році – зокрема, здійснювалась активна роз’яснювальна робота щодо ролі та місця ЛК при реформуванні первинного рівня медичної допомоги.

Впроваджено «сервісне» інформування – мешканцям області, котрі перебувають у Лікарняній касі, надіслані запрошення отримати посвідчення про членство в ЛК, контакти лікарів-експертів, інформацію про витрати на лікування, про можливість амбулаторного лікування дітей тощо. Задля зменшення витрат на банківську комісію членів ЛК переорієнтовано на електронні платежі (через Приват24, додаток «Лікарняна каса» в Рlaymarket, QR-код, банківські термінали).

Внесено зміни до переліків ліків, які забезпечуються за рахунок ЛК при амбулаторному та стаціонарному лікуванні – пріоритет надано препаратам, які відповідають принципу «ціна-якість».

Представники БО «Лікарняна каса Житомирської області» неодноразово брали участь у проведенні тренінгів щодо вивчення протоколів надання медичної допомоги при ГРВІ з лікарями КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Житомирської міської ради.

З переліку нозологій, які забезпечуються медикаментами за рахунок ЛК в умовах денного стаціонару, вилучено дорсопатії – натомість Лікарняна каса надає необхідні препарати при амбулаторному та стаціонарному лікуванні.

Серед завдань на 2020 рік визначено, зокрема, здійснення моніторингу впровадження «Програми медичних гарантій» та внесення необхідних змін до положення «Про порядок використання добровільних пожертвувань до благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області» щодо обсягу допомоги за рахунок ЛК.

Також одним із завдань подальшої роботи є активізація інформаційної підтримки діяльності ЛК в ЗМІ та соціальних мережах щодо ролі та місця організації при реформі стаціонарної допомоги.

Заслухавши та обговоривши виступ директора виконавчого БО «Лікарняна каса Житомирської області» В.С.Мишківського, учасники зібрання оцінили роботу Лікарняної каси в 2019 році задовільною.

Заввідділом аудиту та контролю якості ЛДП Раїса Володимирівна Артюх представила учасникам зібрання 31 заяву членів Лікарняної каси про повернення коштів, витрачених на лікування за межами області. Після детального розгляду та обговорення за 27 заявами прийнято позитивне рішення.

Розглянули учасники зібрання й інші питання – про прийняття та поновлення громадян у БО «Лікарняна каса Житомирської області», про виключення громадян із ЛК та інші, за якими виступив заступник директора виконавчого Сергій Миколайович Грищук. Після детального обговорення членами правління прийняті відповідні рішення.

Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу 16-scaled.jpg

Начальник управління охорони здоров’я Житомирської обладержадміністрації Микола Петрович Суслик, котрий брав участь у засіданні правління, наголосив, що БО «Лікарняна каса Житомирської області» від часу свого заснування й донині завжди була й залишається вірним, надійним і щедрим партнером закладів охорони здоров’я й пацієнтів.

– А з подальшим упровадженням реформування галузі, – сказав він, – це партнерство стане ще міцнішим та вагомішим.

Адже держава поки не має змоги одночасно профінансувати всі пакети «Програми медичних гарантій» – допомога Лікарняної каси в плані забезпечення медичних закладів, пацієнтів ліками, реактивами, виробами медичного призначення дуже суттєва.

Й це відчують і керівники лікарень, і самі пацієнти. Тож із БО «Лікарняна каса Житомирської області» ми повинні й надалі співпрацювати дуже активно.

– Лікарняна каса готова інвестувати в розвиток та реформування галузі, – запевнив, підсумовуючи зібрання, голова правління Валентин Дмитрович Парій. – Адже у нас спільне завдання – забезпечення надання населенню якісної медичної допомоги. Й лише об’єднавши зусилля, це завдання ми виконаємо.

Read More


Залиште коментар!




У реабілітації поранених воїнів допомагають німецькі партнери

Днями в обласній клінічній лікарні імені М. Скліфосовського розвантажили ще один великий автофургон із благодійною допомогою з Німеччини. Він надійшов у межах співпраці провідного медичного закладу регіону з клінікою Altmuhlseeklinik Hensoltshone — одним із найбільших реабілітаційних центрів Німеччини. Цей проєкт має назву «Партнерство між лікарнями — партнери зміцнюють здоров’я» і втілюється за підтримки БО «Лікарняна […]

Детальніше
Читати блог »

2023. Допомога Кременчуцькому обласному клінічному шпиталю для ветеранів війни

До Кременчуцького обласного клінічного шпиталя для ветеранів війни БО "Лікарняна каса Полтавщини" передала благодійну допомогу: напівавтоматичний сечовий аналізатор, тест-смужки, аналізатор добового АТ ...

Чим живе зараз “Лікарняна каса Житомирської області”?

Коли  заходить мова про ситуацію у вітчизняній медицині і покращення рівня  обслуговування пацієнтів у  закладах охорони здоров’я,  часто виринає тема, ...

Login