Warning: Use of undefined constant style - assumed 'style' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/virtwww/w_likkasa-com_401567c9/http/wp-content/themes/likkasa/functions.php on line 247

Лікарняна каса Полтавщини Можливий внесок Лікарняних кас у запровадження медичної реформи

22 березня 2017 року Полтаву відвідали представники міністерства охорони здоров’я в рамках проекту #зміниТи.
Заступник міністра Роман Романович Ілик у супроводі директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Лисака В.П., ректора ВДНЗУ «Українська медична стоматологічна академія» професора Ждана В.М. ознайомився в роботою електронної реєстратури 4 міської клінічної лікарні м.Полтава, запровадженням картки – ідентифікатора жителя міста – ключа до бази даних медичної інформації, електронного запису до лікаря, електронного рецепта.Наступна зустріч та ознайомлення з роботою Благодійної організації «Лікарняна каса Полтавщини».

ЛК працює на теренах Полтавської області з 2003 року. За весь період надана допомога закладам охорони здоров’я для лікування власників картки ЛК в понад 212 тисячах випадках допомоги на суму понад 47 млн. грн., надано як благодійну допомогу для покращення обстеження жителів області медичного обладнання на 6,5 млн. грн..

Організація виступає партнером в спільній діяльності закладів охорони здоров’я по збереженню здоров’я населення області.

ЛК приймає участь в запровадженні формулярної системи, дотриманні протоколів лікування, запровадження референтних цін та механізму реімбурсації.

На даний час 22 тисячі власників картки ЛК мають можливість отримувати медикаментозне забезпечення при зверненні в 83 лікарні Полтавської області у відповідності до Фармацевтичного формуляру ЛК, протоколів та стандартів лікування.

При запровадженні законопроекту «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів» – БО «Лікарняна каса Полтавщини» продовжить надавати допомогу на лікування – медичне забезпечення тими препаратами, які не входять в гарантований державою «Національний перелік основних лікарських засобів». Препарати даного «Переліку» становлять 17% від препаратів, які включені до Фармацевтичного формуляру ЛК, тому 83% препаратів для пацієнтів – власників картки ЛК будуть за рахунок організації.

У відповідності до даного законопроекту запроваджується поняття «співоплати за медичну послугу», яку покриває держава разом з громадянином за його особисті кошти, або за рахунок добровільного медичного страхування, або за рахунок громадських чи благодійних організацій, в тому числі і лікарняних кас.

Солідарний механізм діяльності БО «Лікарняна каса Полтавщини» подібний до механізму, який впроваджується у відповідності до медичної реформи.

Електронна система контролю персоніфікованих внесків власників картки ЛК та персоніфікований облік всіх витрат на допомогу при лікуванні кожного власника картки ЛК – це та перспектива, яку потрібно використовувати при запровадженні реформи.

Механізм контролю за цільовим, раціональним використанням коштів на медикаментозне забезпечення працює в організації 14 років. Дану систему можна використати Національній службі здоров’я України.

Організація аналізує та має інформацію про вартість кожного випадку медикаментозного забезпечення, середню вартість групи споріднених діагнозів, необхідну сума для надання медикаментозної допомоги по кожному відділенню та лікарні. Дана інформація необхідна для розрахунку повної вартості медичної послуги по нозології. При додатковому фінансуванні за кожного жителя України по 50 грн. в місяць – можна забезпечити повноцінне, раціональне з точки зору фармакоекономіки, медикаментозне забезпечення при лікуванні гострих та невідкладних станів на всіх рівнях медичної допомоги.

Роман Ілик ознайомився з механізмом звітності за кожний випадок допомоги, запитав про максимальні суми допомоги, про умови та механізм роботи організації.

Хоча БО «Лікарняна каса Полтавщини» значно менша від найбільшої в Україні благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області», але певні її напрацювання можна використати в медичній реформі.

Надалі в рамках проекту #зміниТи відвідування УМСА, ОДА та зустрічі з лікарями, студентами та журналістами.

Виконавчий директор ЛК Віталій Шевченко.

Read More


Залиште коментар!




У реабілітації поранених воїнів допомагають німецькі партнери

Днями в обласній клінічній лікарні імені М. Скліфосовського розвантажили ще один великий автофургон із благодійною допомогою з Німеччини. Він надійшов у межах співпраці провідного медичного закладу регіону з клінікою Altmuhlseeklinik Hensoltshone — одним із найбільших реабілітаційних центрів Німеччини. Цей проєкт має назву «Партнерство між лікарнями — партнери зміцнюють здоров’я» і втілюється за підтримки БО «Лікарняна […]

Детальніше
Читати блог »

2023. Допомога Кременчуцькому обласному клінічному шпиталю для ветеранів війни

До Кременчуцького обласного клінічного шпиталя для ветеранів війни БО "Лікарняна каса Полтавщини" передала благодійну допомогу: напівавтоматичний сечовий аналізатор, тест-смужки, аналізатор добового АТ ...

Чим живе зараз “Лікарняна каса Житомирської області”?

Коли  заходить мова про ситуацію у вітчизняній медицині і покращення рівня  обслуговування пацієнтів у  закладах охорони здоров’я,  часто виринає тема, ...

Login