Warning: Use of undefined constant style - assumed 'style' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/virtwww/w_likkasa-com_401567c9/http/wp-content/themes/likkasa/functions.php on line 247

«Лікарняна каса Житомирської області» – нам є чим пишатись!»

Так сказав, коментуючи свій виступ перед учасниками виїзного засідання колегії МОЗ України (яке відбулось нещодавно в Тернополі) стосовно залучення позабюджетних коштів у вигляді роботи благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області» начальник управління охорони здоров’я ОДА Олександр Михайлович Торбас.

– Всі були вражені нашою спільною роботою – управління та закладів охорони здоров’я Житомирщини й «Лікарняної каси» – та набутим за цим напрямком досвідом, – відзначив очільник галузі області. – Адже, створена в 2000 році з метою забезпечення медикаментами, реактивами, виробами медичного призначення населення шляхом солідарної участі, благодійна організація «Лікарняна каса Житомирської області» наразі працює потужно. Так, протягом п’ятнадцяти років своєї діяльності вона забезпечила медичні заклади всіх рівнів ліками, виробами медичного призначення, реактивами, рентгенплівкою тощо на суму понад 280 мільйонів гривень. За цей період медична допомога за її рахунок надавалась у 4,3 мільйонів випадках. І якщо в інших окремих регіонах України подібні організації тільки створюються (як, наприклад, у Львівській, Івано-Франківській областях), то у нас «Лікарняна каса» нараховує (станом на початок нинішнього року) понад 210 тисяч громадян (це майже 20% населення області), які самостійно, добровільно вступили та вступають до «Лікарняної каси». Більше того – наразі в діяльності цієї благодійної організації передбачені практично всі ті елементи, про які сьогодні говорять, як про майбутнє реформи, зокрема – розрахунок медичної послуги, чітко визначений пакет гарантованих медичних послуг, єдиний медичний простір тощо.

Так, учасників зібрання зацікавило, що для здійснення управлінських процесів та прийняття рішень задіяні автоматизовані програми, які надають можливість здійснювати персоніфікований облік членів організації, відслідковувати надходження коштів, контролювати їх використання шляхом аудиту дотримання вимог уніфікованих протоколів надання медичної допомоги (а відтак – її якості)  МОЗ України. В результаті лише, зокрема, за останні п’ять років відсоток використання життєво необхідних препаратів зріс із 31% до 35%, необхідних – із 45% до 48%, другорядних зменшився з 24% до 17%, що дало вагомий економічний результат.

Відзначили присутні й інформацію про те, що управління охорони здоров’я Житомирської ОДА спільно з виконавчою дирекцією «Лікарняної каси» особливу увагу приділяє питанням якості медичної допомоги, для чого в склад КЕК включений представник організації: на засіданні контрольно-експертної комісії розглядаються питання дотримання вимог уніфікованих протоколів МОЗ, локальних клінічних протоколів у розрізі медичних закладів, відділень, лікуючих лікарів – рекомендації комісії за кожним медичним закладом направляються начальнику управління охорони здоров’я та керівникам закладів.

За рахунок договірних взаємовідносин між «Лікарняною касою» та закладами охорони здоров’я член організації має можливість отримувати медичну допомогу в будь-якому закладі охорони здоров’я області – отож ми в даному випадку маємо єдиний медичний простір, в якому кошти «ходять за пацієнтом». Забезпечується медичний супровід уразливих верств населення, здійснюється покращення матеріально-технічної бази лікувальних закладів – це було пізнавально для учасників виїзного засідання.

Й особливо зацікавило їх те, що діяльність «Лікарняної каси» сприяє підготовці закладів охорони здоров’я області до впровадження медичного страхування. Адже проводиться персоніфікований облік надходжень та витрат коштів за кожним громадянином, відпрацьована система договірних взаємовідносин із лікувальними закладами, підприємствами, банківськими установами, формуються нові погляди – у населення щодо необхідності участі в співоплаті медичних послуг, у медичних працівників – щодо необхідності стандартизації медичних послуг (лікарський формуляр та протоколи лікування).

Отож учасники зібрання, котрих я інформував про діяльність благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області», зробили висновок, що таким чином діяльність лікарняних кас у нинішній ситуації можна розглядати, як один із сучасних варіантів медикаментозного забезпечення за рахунок солідарної участі населення.

І в цьому контексті я хотів би нагадати слова колишнього міністра охорони здоров’я України Олександра Квіташвілі, котрий, після ознайомлення з «Лікарняною касою» Житомирщини – зокрема, в її структурних підрозділах у Новоград-Волинському міськрайТМО, Коростишівській ЦРЛ – сказав: «У цій області є чому повчитись!» Благодійна організація «Лікарняна каса Житомирської області» має гарні напрацювання – нам є чим пишатись. Тож не виключено, що наступне виїзне засідання колегії МОЗ України відбудеться на теренах Житомирщини – саме з метою вивчення цього досвіду.

Вікторія Паламарчук.

http://likkasa.com.ua/?p=4263

Read More


Залиште коментар!




У реабілітації поранених воїнів допомагають німецькі партнери

Днями в обласній клінічній лікарні імені М. Скліфосовського розвантажили ще один великий автофургон із благодійною допомогою з Німеччини. Він надійшов у межах співпраці провідного медичного закладу регіону з клінікою Altmuhlseeklinik Hensoltshone — одним із найбільших реабілітаційних центрів Німеччини. Цей проєкт має назву «Партнерство між лікарнями — партнери зміцнюють здоров’я» і втілюється за підтримки БО «Лікарняна […]

Детальніше
Читати блог »

2023. Допомога Кременчуцькому обласному клінічному шпиталю для ветеранів війни

До Кременчуцького обласного клінічного шпиталя для ветеранів війни БО "Лікарняна каса Полтавщини" передала благодійну допомогу: напівавтоматичний сечовий аналізатор, тест-смужки, аналізатор добового АТ ...

Чим живе зараз “Лікарняна каса Житомирської області”?

Коли  заходить мова про ситуацію у вітчизняній медицині і покращення рівня  обслуговування пацієнтів у  закладах охорони здоров’я,  часто виринає тема, ...

Login