Warning: Use of undefined constant style - assumed 'style' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/virtwww/w_likkasa-com_401567c9/http/wp-content/themes/likkasa/functions.php on line 247

Лікарняна каса: запитання та відповіді

15.06.2012

9 років працює на теренах Полтавської області Благодійна організація «Лікарняна каса Полтавщини».

Багато змін пройшло за цей період в Україні, багато змін в охороні здоров’я.

Країна рухається до обов’язкового медичного страхування, впроваджуючи нові реформи, нові механізми фінансування галузі.

Організація разом з країною пройшла всі етапи становлення, пережила кризу 2008 – 2009 років та продовжує свою роботу на користь членам організації, допомагаючи пацієнтам та медичним закладам в скрутний час.

На сьогоднішній день до організації сплачують членські внески 28 тисяч осіб, з яких 25 тисяч – регулярно, біля 3 тисяч з періодичними запізненнями.

– Які загальні умови організації?

Принцип надання допомоги членам ЛК – солідарний, тобто, у випадку захворювання член організації отримує допомогу на лікування та обстеження в об’ємі – необхідному йому на лікування даного діагнозу, незалежно від суми сплачених внесків.

  • Згідно положень ЛК: допомога за рахунок організації надається на лікування та обстеження гострих станів, невідкладних станів та загострення хронічних процесів згідноФармацевтичного формуляру.
  • Лікування одного випадку в стаціонарних умовах за рахунок ЛК до 12 днів, в амбулаторних – до 10 днів.
  • Кількість разів лікування залежить від загострень хвороби.

– Які досягнення в ЛК за період роботи?

  • За рахунок ЛК пройшло більше 120 тисяч випадків обстеження та лікування членів організації.
  • Для покращення обстеження членів ЛК організація допомагає і лікарням медичним обладнанням.
  • Організація проводить активну громадську позицію в реформуванні медичної галузі не лише в Полтавській області:

Направлялися пропозиції в Формулярний комітет МОЗ України при обговоренні виданняДержавного формуляру лікарських засобів.

В напрямку розвитку референтних цін в Україні за дорученням МОЗ України ЛК приймала участь в анкетуванні аптек Полтавської області.

Всі групи препаратів, які будуть використовуватися в пілотному проекті по артеріальній гіпертензії – включені в Фармацевтичний формуляр ЛК.

  • Розроблений спільно з обласними фахівцями Головного управління охорони здоров’яФармацевтичний формуляр ЛК надавався як зразок для користування в інші області України.
  • Програмний комплекс «Лікарняна каса» також використовують інші лікарняні каси по Україні.
  • Щорічно для членів ЛК, які більше 2 років в організації, ми збільшуємо перелік обстежень чи діагнозів, на які надається допомога медикаментами. З початку року – це коронарографія та артеріографія, планове оперативне лікування очей, медикаменти на операцію при заміні суглобу.
  • Як член ВГО «Асоціація працівників лікарняних кас України» члени БО «Лікарняна каса Полтавщини» мають можливість при захворюванні отримати допомогу і за межами Полтавської області.

– Яка співпраця закладів охоронів здоров’я області і Вашої організації?

ЛК і Головне управління ОЗ Полтавської ОДА мають Угоду про співпрацю. Також підписані договори з усіма обласними, міськими та районними лікарнями області про спільну діяльність. Згідно даних договорів ЛК є платником за медикаменти, які лікарня замовляє на лікування членів ЛК.

В Полтаві створюється єдина медична комп’ютерна мережа, мета якої об’єднати медичну інформацію про пацієнтів в єдину систему з можливістю отримання інформації в любій лікарні та своєчасному наданні допомоги пацієнту з урахуванням цих даних.

БО «Лікарняна каса Полтавщини» вже має свою базу даних пацієнтів та створює свою комп’ютерну мережу для контролю за поступленням та використанням членських внесків. Планується спільна база з медичною системою міста Полтава.

ЛК намагається допомагати лікувальним закладам обладнанням. 14 червня допомогу отримав обласний клінічний шкірно-венерологічний диспансер, сьогодні Полтавська центральна районна лікарня отримала Дефібрилятор, а Котелевська центральна районна лікарня – Апарат високочастотний електрохірургічний ЕХВА-350М/120Б”Надія-2”(модель 350), готується обладнання для палати інтенсивної терапії неврологічного відділення 1 міської клінічної лікарні м Полтава, яка надає цілодобову допомогу хворим з інсультами.

– Які проблеми при роботі в області?

Перша проблема – з 2008 року в зв’язку з економічною нестабільністю частина людей втратила роботу і перестала сплачувати членські внески та була виключена з організації. З січня 2012 року внесені зміни до положень і є можливість цим людям поновити своє членство в організації. Всі умови можна отримати в організації, на сайті організації, або взявши буклет у відділенні «Приватбанку». Поновлення проходить лише після виконання умов положень.

Друга проблема – загальноукраїнська – зневіра населення в нашу медицину. Ми маємо чудових лікарів, маємо чудове обладнання, але чомусь люди звикли лікуватися самостійно і звертатися до лікарні «коли грім гряне». Кращим за лікаря є реклама по телебаченню та провізор в аптеці, а це невірно. Мало хто займається профілактичним лікуванням, мало хто звертає увагу на своє здоров’я до початку хвороби. Як приклад, багато бажаючих заплатити вступний та членські внески до організації сьогодні та відразу ж отримувати лікування за рахунок організації. За умовами організації посвідчення отримується через 61 день від початку сплат членських внесків і з того ж дня можна отримувати допомогу на лікування.

– Почалася зміна членських посвідчень ЛК?

В даний час почалась централізована зміна посвідчень членів організацій на нові з штрих – кодом. Магнітний захист на картці має обмежений період дії. Дана процедура проходить комплексно по регіонам. Спочатку посвідчення будуть замінюватися колективним членам організації, а поступово індивідуальним по районам. До кінця року по області будуть діяти картки 2 зразків, а з 1 січня 2013 року лише нового зразку.

Запрошуємо індивідуальних членів організації м.Полтава уточнити своє внески до організації по телефону та в плановому порядку переоформити картку в офісі організації, а по регіонах з 1 липня 2012 року уточнювати у відповідальних осіб по ЦРЛ.

– Як стати членом організації?

Вступний внесок до організації 3 грн. (одноразовий) і щомісячний 20 грн.(2,5 % від мінімальної заробітної плати).

Бажаючі стати членами організації можуть сплатити вступний та перші членські внески в офісі організації через термінал «Приватбанку» з зарплатної чи пенсійної картки будь-якого банку (комісія банку 3 грн.). Також буклети є у відділеннях «Приватбанку», де можна сплатити внески без комісії, внески приймають «РайфайзенБанкАваль» та «ПолтаваБанк». Зразок заяви та положення є на сайті організації.

Співпрацюючи з іншими лікарняними касами по Україні, розширюючи межі допомоги членам організації, працюючи за Формулярною системою та згідно протоколів лікування МОЗ України, використовуючи елементи добровільного медичного страхування – лікарняні каси впроваджують перші кроки до обов’язкового медичного страхування.

Потурбуйтеся за своє здоров’я завчасно, а ми забезпечимо Ваше обстеження та лікування в лікарні..

Звертайтеся за адресою: Полтава, вул..Залізна, 17, тел..63-74-56, м.Кременчук, вул..Жовтнева, 10, тел..2-31-82, сайт: www.poltavalk.com.ua

Виконавчий директор ЛК  В.Шевченко

Read More


Залиште коментар!




У реабілітації поранених воїнів допомагають німецькі партнери

Днями в обласній клінічній лікарні імені М. Скліфосовського розвантажили ще один великий автофургон із благодійною допомогою з Німеччини. Він надійшов у межах співпраці провідного медичного закладу регіону з клінікою Altmuhlseeklinik Hensoltshone — одним із найбільших реабілітаційних центрів Німеччини. Цей проєкт має назву «Партнерство між лікарнями — партнери зміцнюють здоров’я» і втілюється за підтримки БО «Лікарняна […]

Детальніше
Читати блог »

2023. Допомога Кременчуцькому обласному клінічному шпиталю для ветеранів війни

До Кременчуцького обласного клінічного шпиталя для ветеранів війни БО "Лікарняна каса Полтавщини" передала благодійну допомогу: напівавтоматичний сечовий аналізатор, тест-смужки, аналізатор добового АТ ...

Чим живе зараз “Лікарняна каса Житомирської області”?

Коли  заходить мова про ситуацію у вітчизняній медицині і покращення рівня  обслуговування пацієнтів у  закладах охорони здоров’я,  часто виринає тема, ...

Login