Warning: Use of undefined constant style - assumed 'style' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/virtwww/w_likkasa-com_401567c9/http/wp-content/themes/likkasa/functions.php on line 247

Піклуйся про здоров’я заздалегідь

Всім відомо давнє народне прислів’я “Бережи одежу знова, а здоров’я змолоду”. Проте виконувати його намагається чомусь не кожний. З цього починається велика кількість проблем. Для подолання подібного стану речей в нашій області існує БО «Лікарняна каса Полтавщини», яка допомагає людям піклуватися про своє самопочуття та якість життя.

Що вона собою являє, чого досягла за названий термін та чим може бути корисною й надалі? На ці та інші питання ми спробували знайти відповіді у розмові з виконавчим директором благодійної організації “Лікарняна каса Полтавщини” Віталієм Шевченко.

– Пане Віталію, скажіть, будь ласка, як давно функціонує Ваша організація та що вже досягнуто на сьогоднішній день?

– Лікарняна каса Полтавщини – це благодійна організація, створена у 2003 році для забезпечення жителів Полтавської області медикаментами та обстеженням на період лікування. Враховуючи неповне бюджетне фінансування, громадяни добровільно об’єднались у одну структуру для рятування життя і здоров’я людей за принципом взаємодопомоги. Механізм організації солідарний. Він допомагає отримати людині допомогу у необхідному обсязі в потрібний час в незалежності від сплачених нею членських внесків. Так, станом на сьогоднішній день забезпечено більше 100 тисяч випадків звернення людей, а загальна сума допомоги від Лікарняної каси Полтавщини складає понад 18 мільйонів гривень.

– Гадаю, найбільш цікавою для читачів буде інформація стосовно нашого району.

– На сьогоднішній день членами «Лікарняної каси Полтавщини» по області – є 30 тисяч осіб, а  з Полтавського району – 736 осіб, що становить 1 відсоток від його населення. Сума допомоги, яку отримали Полтавська центральна районна лікарня та дільничні лікарні за весь час роботи складає 411 тисяч гривень, а за поточні 9 місяців – 71 тисячу гривень. Проліковано за весь період стаціонарно – 1 363 особи, денний стаціонар – 161 хворий, стаціонар (дома) – 40 та амбулаторно – 1 268 чоловік. Всього 2 832 випадки. Тобто кожен з районних членів ЛК вже звертався по декілька разів. З цього можна зробити й висновок про ефективність функціонування наведеної благодійної організації.

– Хто першим започаткував подібні організації та чи були аналогічні структури в нашій державі раніше?

– ЛК – не новина, вона відновила своє існування у 2003 році, але аналог цієї організації існував на наших землях ще за Царської Росії. Так, є документ, згідно якого у 1921 році була ліквідована “Полтавская Общегородская больничная касса”, яка існувала ще з дореволюційних часів. Основним її завданням було отримання коштів для заробітної плати тогочасних лікарів. Фактично це був прообраз платної медицини. Підприємства сплачували необхідні внески, а ескулапи лікували їх працівників.

За кордоном цей механізм також працює понад 120 років. Піонерами в даному напрямку є німці, у яких наявне загальнообов’язкове медичне страхування для людей. Існують різноманітні лікарняні каси, з яких дві самі великі охоплюють 90 відсотків населення.

– Які перспективи Вашої організації? Що плануєте зробити в найближчий час?

– Враховуючи зростання кількості зацікавлених людей, їх побажання та фінансові можливості ЛК ми вводимо два нових безкоштовних обстеження: коронарографію та артеріографію. Крім того, раніше було додане планове хірургічне втручання для громадян, які вже більше двох років у Лікарняній касі. Маються на увазі грижі, варикоз, кіста, тобто хвороби, які потребують планової підготовки та домовленості з лікарнею. Це зручно тим, що менше ускладнень, менше затратних матеріалів і людина швидше стає до роботи. Якщо особа вже півроку у касі, то ми додали до переліку безкоштовних послуг МРТ (магнітно-резонансну томографію) та комп’ютерну томографію. Це обстеження стає можливим при умові направлення обласним фахівцем. Крім того розвивається й допомога полтавцям за межами області. Спочатку її розмір був близько тисячі гривень, в цьому році підняли цифру до 2 тисячі гривень, а з нового року планується довести до 4-х тисяч гривень. Це стосується випадків, коли громадянин області потрапить у скрутну ситуацію за її межами та потребуватиме медичної допомоги. Тоді через дружні організації, лікарняні каси інших областей (усього 16 регіонів), є можливість допомогти такому хворому. По Україні налічується біля 200 Лікарняних кас, так що без допомоги їхні учасники не залишаться майже у будь-якій точці нашої держави. До-речі існує Всеукраїнська громадська організація «Асоціація працівників лікарняних кас України», членом якої є і наша організація і багато інших лікарняних кас, хоча самі по собі вони цілком автономні.

– На що Ви, можливо, хотіли б звернути увагу наших читачів?

– Найпершою проблемою наших людей є відношення до власного здоров’я. Нажаль на сьогоднішній день майже немає ніякої профілактики та заохочення до здорового способу життя. Громадяни здебільшого починають про себе піклуватися у випадках, коли вже як кажуть у народі “припече”. Щодо членства у ЛК даний варіант поведінки неприпустимий, оскільки допомога людині починає надходити тільки по закінченню 61-дневного терміну від її прийняття до цієї організації. Переступити через ці правила не можливо, тому марно бігти до Лікарняної каси і записуватись у неї коли вже хвороба виникла та потребує термінового втручання. Про своє здоров’я слід піклуватися заздалегідь та вступити у ЛК, ще до того як “грім гримнув”.

–  Як бажаючі можуть стати членами організації?

–   Особи, що бажають вступити до ЛК, подають особисту заяву на ім’я голови правління та сплачують вступний (3 грн.) та членський (20 грн. щомісяця) внесок у відділенні банку. До-речі існує два типи членства у ЛК: індивідуальне та колективне. Останнє більш просте та зручне –відрахування із заробітної плати працюючих.

Бланки заяв на вступ до ЛК можна отримати в офісі ЛК, в відділеннях банків (їх список можна знайти на сайті) або в лікарів-експертів при районних лікарнях. Усю корисну інформацію стосовно ЛК можна отримати на сайті організації www.poltavalk.com.ua та у будь-якому державному лікувальному закладі, чи офісі ЛК: Полтава, вул..Залізна, 17, тел..63-74-56

– Шановний пане Віталію, щиро дякуємо Вам за розмову та бажаємо успіхів у цій шляхетній справі.

Детальніше

Read More

Comments are closed.




У реабілітації поранених воїнів допомагають німецькі партнери

Днями в обласній клінічній лікарні імені М. Скліфосовського розвантажили ще один великий автофургон із благодійною допомогою з Німеччини. Він надійшов у межах співпраці провідного медичного закладу регіону з клінікою Altmuhlseeklinik Hensoltshone — одним із найбільших реабілітаційних центрів Німеччини. Цей проєкт має назву «Партнерство між лікарнями — партнери зміцнюють здоров’я» і втілюється за підтримки БО «Лікарняна […]

Детальніше
Читати блог »

2023. Допомога Кременчуцькому обласному клінічному шпиталю для ветеранів війни

До Кременчуцького обласного клінічного шпиталя для ветеранів війни БО "Лікарняна каса Полтавщини" передала благодійну допомогу: напівавтоматичний сечовий аналізатор, тест-смужки, аналізатор добового АТ ...

Чим живе зараз “Лікарняна каса Житомирської області”?

Коли  заходить мова про ситуацію у вітчизняній медицині і покращення рівня  обслуговування пацієнтів у  закладах охорони здоров’я,  часто виринає тема, ...

Login