Warning: Use of undefined constant style - assumed 'style' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/virtwww/w_likkasa-com_401567c9/http/wp-content/themes/likkasa/functions.php on line 247

Володимир ДОЛОТ: “Муніципальна лікарняна каса набуде популярності серед киян, коли медичну допомогу отримають її перші члени”

14.04.2011 – Уже з 1 квітня нинішнього року перші члени муніципальної лікарняної каси (МЛК) можуть отримувати кваліфіковану медичну допомогу та ліки безплатно. Про систему діяльності МЛК та її створення у столиці “Хрещатику” розповів виконавчий директор благодійної організації “Муніципальна лікарняна каса міста Києва”, кандидат медичних наук Володимир Долот.

Ідея лікарняної каси — не нова, але добре відпрацьована

— Володимире Денисовичу, звідки походить ідея лікарняних кас?
— Лікарняні каси не є новим явищем. Вони виникли ще в часи царської Росії. Адже власників підприємств непокоїв високий рівень травматизму та захворюваності на виробництві. Саме тоді й утворилися так звані лікарняні каси. Оплата в цій системі здійснювалася за таким розрахунком — 40 відсотків становили внески власників підприємств, а 60 — вираховували із зарплати робітників.
Ці перші лікарняні каси дуже прогресивно розвивалися. На кожному підприємстві створили спочатку медичні пункти, де надавали першу медичну допомога, а з часом уже почали будувати й лікарні та санаторії.
Через певний час мережа закладів охорони здоров’я лікарняних кас почала створювати конкуренцію державній медицині, тому в 1927 році їх заборонили.
В Україні про лікарняні каси згадали в 1994—1995 роках, у найбільш кризовий для медицини час. Першою було створено таку касу в Миколаївській області, потім у Житомирі, Полтаві, Комсомольську.
По всій Україні сьогодні діє понад 200 лікарняних кас, які налічують майже мільйон членів, найпотужніша з них у Житомирській області — 200 тисяч людей.

— А хто зініціював створення Муніципальної лікарняної каси (МЛК) в Києві?
— Саму ідею створення лікарняної каси в Києві уже давно обговорювали, років десять тому. Пам’ятаю, що заступник начальника ГУ охорони здоров’я Володимир Загородній порушував це питання, але тоді її чомусь так і не створили.
Поштовх до створення лікарняної каси дав голова КМДА Олександр Попов. У нього вже є позитивний досвід роботи такої організації в Комсомольську. Його ініціативу підтримали громадські організації, тож разом ми заснували БО “Муніципальна лікарняна каса міста Києва”.
— На досвід яких українських міст чи інших країн ви спиралися?
— Підходи до створення ЛК однакові в усіх містах, але відмінності є для кожної області та міста. По-перше, Київ — мегаполіс, і його не можна порівнювати з Полтавою, Житомиром, бо кількість людей та закладів значно більша.
Перш ніж створити касу в столиці, ми вивчили досвід міст, які уже успішно працюють за цією системою. Підходи використали відомі — ті, за якими тривалий час працюють наші колеги. А якщо в процесі роботи виникнуть якісь нюанси, ми їх відпрацюємо залежно від ситуації.
Єдине, на чому наголошуємо, що після вступу до ЛК людина стає її членом лише через три місяці від дати здійснення першої проплати.

Внески малі — допомога велика

— Хто може стати членом МЛК?
— Для членства в МЛК обмежень немає — діти, пенсіонери, інваліди. За дітей до 18 років платять батьки. Також можлива сімейна проплата. Якщо один із батьків є членом лікарняної каси і хоче, щоб у разі захворювання дитина теж отримувала медичну допомогу, то він має доплачувати щомісяця 10 гривень до повноліття сина чи доньки.
Якщо ж членом ЛК хоче стати підприємство, можливі два варіанти співпраці: воно саме платить за своїх співробітників внески або їх відраховують із заробітної плати. Наприклад, ми вже уклали угоду з підприємством ТОВ “Мередіан”, що сплачує членські внески за своїх працівників.

— Який розмір членських внесків та як їх сплачують у системі ЛК?
— Якщо людина одноосібно приймає рішення про вступ до ЛК, то внесок становить 10 гривень, і 30 — щомісяця в будь-якому відділенні банку “Київська Русь”, “Ерде Банк” або “Український професійний банк” без комісії.
Після тримісячної сплати з усіма платіжними документами потрібно в нашому офісі написати заяву на вступ. Ми виготовляємо посвідчення, з яким людина звертається до лікувального закладу.

— Цих внесків вистачає, щоб покрити витрати на лікування пацієнтів? Адже 30 гривень — не така вже й велика сума, а лікування може обійтися дуже дорого.
— Сьогодні коштів вистачить на лікування членів каси. Ми зможемо забезпечити належну допомогу при тих хворобах, які зобов’язалися лікувати, тобто, ті, що входять до задекларованого переліку.
Та, безумовно, вагому роль відіграє кількість внесків. Коли різко підвищаться ціни на медикаменти, над доведеться подумати, чи вистачає грошей. А сьогодні, якщо хтось із наших членів захворіє (уже є люди, які можуть користуватися послугами ЛК), ми надамо допомогу.

— Скільки людей уже вступили до ЛК?
— На сьогодні це понад 10 тисяч осіб, але точної цифри не назву, бо ця кількість постійно збільшується. Поки що ми рахуємо лише тих, хто вже зробив першу проплату.
У квітні до нас по допомогу можуть звернутися уже шість людей, які стали першими користувачами БО “Муніципальна лікарняна каса”.

— Це мало для столиці чи поки що достатньо?
— Чесно кажучи, я очікував більшого. Люди поки що до цього з осторогою ставляться, чимало хто спостерігає за нашою роботою. Гадаю, ситуація зміниться, коли люди почнуть отримувати допомогу. Тут повинно спрацювати “сарафанне радіо”, коли одна людина розповідає іншій, що система діє.
Сподіваюся, другий етап нашої роботи буде вдалішим і позитивнішим.

— Після отримання членської картки з якими хворобами можна звертатися?
— Це алергія, ангіна, шкірні захворювання (крім тих, що передаються статевим шляхом), невідкладна допомога, гострий апендицит. До списку також входять усі хронічні недуги, але тільки в стадії загострення та ускладнення після грипу.

— А на які захворювання є обмеження?
— До списку захворювань, при яких лікарняна каса не надає допомоги, не входять серйозні, дороговартісні в лікуванні хвороби і ті, які оплачує держава. Це онкологічні захворювання, цукровий діабет, ВІЛ/СНІД, туберкульоз, захворювання крові, хронічна ниркова недостатність — їх включено до державних програм.

— Цей перелік недуг може розширитися?
— Якщо ми повіримо один одному і кількість членів збільшуватиметься, то і можливості каси значно зростуть. На майбутнє ми плануємо ці обмеження обов’язково зменшувати й розширювати перелік надання медичних послуг.

Хоча б у якому місті ти вступиш до ЛК — без допомоги не залишишся

— Куди звертатися людині, яка мешкає в столиці, не має прописки, однак є членом ЛК іншого міста?
— У місті діє система обслуговування пацієнтів, які тимчасово проживають у столиці й не мають реєстрації. Медичну допомогу їм надають за територіальним принципом — людина пише заяву на ім’я головного лікаря найближчого лікувального закладу з проханням взяти її на медичне обслуговування.
Щодо тих, хто є членом лікарняної каси іншого міста, то в Україні успішно діє “Асоціація лікарняних кас України”. Усі вони користуються однією системою, тому, якщо до нас звернеться людина з іншого міста, яка є членом МЛК, то їй у повному обсязі буде надано допомогу, а потім ЛК того міста, де зареєстрована особа, відшкодує нам витрати.

Якщо ж член нашої каси потрапить на обслуговування до іншого міста, спрацює зворотна система.

— З якими лікувальними закладами співпрацюєте? Як це відбувається?
— У столиці лишилося кілька підприємств, з якими ми збираємося украсти угоду, а з рештою закладів охорони здоров’я системи Головного управління охорони здоров’я ми уже підписали договори про співпрацю.
У кожному медичному закладі є медик-експерт, що відповідає за членів лікарняної каси. Якщо людина з посвідченням звертається до лікарні, в реєстратурі надає всі документи, по базі каси перевіряють, чи здійснено всі внески. Тоді пацієнт спокійно йде на прийом до потрібного їй спеціаліста. Коли ж потрібне лікування чи ліки, виписують спеціальний рецепт ЛК, за яким в аптеці препарати видають безплатно.

— Це має бути державна аптека?
— Необов’язково. МЛК уже співпрацює з комунальним підприємством “Фармація”, а це 162 аптеки по місту, з приватною фірмою “Фалбі” — до 50 аптек. У цих закладах наші рецепти приймають.

— Як директор Муніципальної лікарняної каси які підсумки можете підбити на сьогодні?
— Ми працюємо активно, наш колектив хоче довести киянам, що це справді та команда, яка реалізує проект повною мірою. Для початку роботи в нас є усе, та й кількість членів лікарняної каси постійно збільшується.
Сподіваюся, кияни зрозуміють, що власними силами в разі потреби можна допомогти собі й комусь іншому.
Додаткова інформація про діяльність МЛК за телефонами: (044) 560-88-37; (044) 229-11-75.

довідка “Хрещатика”

Володимир Долот народився 19.04.1959 року. У 1982-му закінчив Харківський медінститут. Працював у Кременчуці дитячим хірургом. Навчався у клінічній ординатурі Київського медінституту. В 1990—1993 роках завідував дитячою поліклінікою у Києві. З 1993-го до 1997-го та з 2000-го до 2005-го працював у Міністерстві охорони здоров’я. Працював у Державному управлінні справами, ГУ охорони здоров’я Києва. 02.12.2010 року призначено виконавчим директором БО “Муніципальна лікарняна каса міста Києва”.

Спілкувалася Оксана ЛИСИНЮК, “Хрещатик”. Фото Бориса КОРПУСЕНКА

Джерело:  kreschatic.kiev.ua/ru/3880/art/1302722797.html

Read More

Comments are closed.




У реабілітації поранених воїнів допомагають німецькі партнери

Днями в обласній клінічній лікарні імені М. Скліфосовського розвантажили ще один великий автофургон із благодійною допомогою з Німеччини. Він надійшов у межах співпраці провідного медичного закладу регіону з клінікою Altmuhlseeklinik Hensoltshone — одним із найбільших реабілітаційних центрів Німеччини. Цей проєкт має назву «Партнерство між лікарнями — партнери зміцнюють здоров’я» і втілюється за підтримки БО «Лікарняна […]

Детальніше
Читати блог »

2023. Допомога Кременчуцькому обласному клінічному шпиталю для ветеранів війни

До Кременчуцького обласного клінічного шпиталя для ветеранів війни БО "Лікарняна каса Полтавщини" передала благодійну допомогу: напівавтоматичний сечовий аналізатор, тест-смужки, аналізатор добового АТ ...

Чим живе зараз “Лікарняна каса Житомирської області”?

Коли  заходить мова про ситуацію у вітчизняній медицині і покращення рівня  обслуговування пацієнтів у  закладах охорони здоров’я,  часто виринає тема, ...

Login