Warning: Use of undefined constant style - assumed 'style' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/virtwww/w_likkasa-com_401567c9/http/wp-content/themes/likkasa/functions.php on line 247

«Треба багато працювати – все хороше дається нам за труди!»

Президент Всеукраїнського громадського об’єднання «Асоціація лікарняних кас України», голова правління благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області», доктор медичних наук, професор, академік Академії наук вищої освіти України, заслужений лікар України Валентин Дмитрович Парій відзначив свій ювілей.

Шановний ювілярПАРІЙ-2е!

Гарний керівник – якість, яка дана не кожному. Але нам дуже пощастило: Ви – справжній талант і професіонал своєї справи! Вміння передбачати, як мовиться, на два кроки вперед, швидко та влучно приймати рішення, професійно та мудро керувати – це ті якості, якими Ви здобули повагу та шану від людей.

Пройдено велику частину професійного та життєвого шляху і Вам є чим пишатись. Тож прийміть від нас найщиріші вітання з побажаннями ще багато років здобувати нові вершини, адже у Вашому серці не згасла молодеча завзятість, яскраво горить юнацький запал. Залишайтесь таким же енергійним, життєрадісним, креативним, цілеспрямованим, мудрим та справедливим!

Зі щирою повагою – члени ВГО «Асоціація лікарняних кас України».

Родом із Тальків Новоград-Волинського району, він усього досягав власними силами. Після закінчення восьмирічки вступив до Бердичівського медучилища, затим працював у Лебедівській дільничній лікарні Новоград-Волинського району. Строкова служба в Збройних Силах. Потому завідування ФАПом у рідному селі, де повною мірою осягнув, скільки сили, відповідальності, відданості вимагає професія медичного працівника. Вінницький медичний інститут імені М.І.Пирогова, після відмінного закінчення якого молодий заступник головного лікаря Романівської районної лікарні за п’ять із лишком років здійснив «революцію» в сільській медицині, систематизувавши обов’язки фельдшерів для підвищення якості та ефективності роботи медпрацівників середньої ланки.

Робота в обласному управлінні охорони здоров’я – разом із провідними фахівцями проводив галузеву реформу, твердо усвідомивши: кардинальні рішення необхідно приймати тільки після попереднього глибокого аналізу минулих і сучасних процесів у медицині, чітко передбачуваного результату. Надбання Житомирщини в упровадженні нового господарського механізму і реструктуризації були високо оцінені НДІ соціальної гігієни та охорони здоров’я. В 1993 році – захист кандидатської дисертації.

З 1997 й протягом восьми років – робота на посаді головного лікаря Житомирського обласного медичного консультативно-діагностичного центру: запровадження визначення хелікобактера, холтерівського моніторингу серця, імуноферментних методів обстеження. З’явились спеціалізовані кабінети: кардіологічний, судомних станів, мамологічний, для жінок перехідного віку, патології щитовидної залози, пренатальної діагностики з медико-генетичними обстеженнями та консультуванням, комплекс досліджень неврологічних недуг. Оновлено діагностичне обладнання, запроваджено новітні біотехнології й медичні телекомунікаційні технології. Тісна співпраця з науковими центрами України, МОЗ України.

В 2000 році за ініціативи В.Д.Парія та всебічної підтримки керівництва галузі області створена неприбуткова, некомерційна благодійна організація «Лікарняна каса Житомирської області», головою правління якої він став. Це – шлях встановлення цивілізованих відносин у системі охорони здоров’я, адже «Лікарняна каса Житомирської області» реалізовує та захищає законні права й інтереси її членів. Для ознайомлення з досвідом сюди звідусіль приїжджають фахівці різних рівнів, а В.Д.Парія обрано Президентом Всеукраїнського громадського об’єднання «Асоціація лікарняних кас України».

В 2005 році захистив докторську дисертацію, працював Директором департаменту організації та розвитку медичної допомоги населенню МОЗ України. Професор кафедри соціальної гігієни та організації охорони здоров’я з підвищення кваліфікації керівних кадрів охорони здоров’я Національного медичного університету імені О.О.Богомольця. Стажувався в Німеччині, Англії, Шотландії, Словаччині з розробки клінічних рекомендацій, доказової медицини, реформи охорони здоров’я. Медичний директор клініки «Оберіг». Член редакційної колегії журналу «Управління охороною здоров’я». Учасник міжнародних проектів: проекту Європейського союзу «Фінансування та управління в сфері охорони здоров’я в Україні», проекту EUROPE AID «Підтримка розвитку системи медичних стандартів в Україні», міжнародного проекту «Розвиток вторинної медичної допомоги населенню України». Президент ВГО «Асоціація лікарняних кас України». Номінант та дипломант Національної Медичної премії ТОП 100 в медицині 2009 року. Лауреат премії НАМН України за 2010 рік за серію наукових праць. Має вищу категорію за фахом «Організація та управління охороною здоров’я». Автор наукових праць, монографій, посібників, авторських свідоцтв. Експерт міжнародних проектів із реформування охорони здоров’я. Завдяки гарним організаторським здібностям, здоровому прагматизму, працьовитості, науковому мисленню здобув заслужену повагу серед медичної громади всієї держави.

В.Д.Парій: «Моя формула складається всього з п’яти слів: «Роби те, що ти любиш!» Я так скажу, що взагалі успіх – це подолання. Для успіху необхідні цілеспрямованість і дисциплінованість. Ці якості вселяють віру в здатність досягнути визначеної мети. Бо ж той, хто хоче її досягнути, повинен бути рішучим у діях і суворим до себе. Є велика різниця між тими, хто знає свій шлях і тими, хто йде ним!»

– Знаю Валентина Дмитровича вже давно, – говорить ректор Житомирського медичного інституту, доктор медичних наук, професор, заслужений лікар України Віктор Йосипович Шатило, – по-перше, як людину порядну, відповідальну за свої слова й справу, за яку береться. Ми від часу навчання в медінституті по-доброму так «суперничаємо» з ним. Керували комсомольськими організаціями факультетів, на яких навчались – тож і в спорті, й художній самодіяльності, й в інших молодіжних заходах змагались за першість. Зустрілись на професійній ниві в Житомирі – один за одним захистили кандидатські, докторські. От зі званням професора Валентин Дмитрович мене на півроку «обігнав»! Та що там багато розповідати – я хрещений батько його сина Віталія (вже й кандидата наук!). А це, як Ви розумієте, багато про що говорить!

Службова ж кар’єра ювіляра – не випадкова. Бо не була «встелена» грішми чи якимись знайомствами – професійні східці, які пройшов простий хлопець із поліської родини, ця праця над собою, ці гени роду – на найвищому рівні й понад усе. Ось, якщо коротко характеризувати – як же вдалось Валентину Дмитровичу пройти щаблі його злету.

Тож я щиро бажаю ювіляру міцного здоров’я, творчого натхнення, щастя, добробуту, миру й злагоди. Нехай повсякдення діяльність буде щедрою на нові ідеї, відкриття, мудрі та далекоглядні рішення, які допоможуть виконати визначені завдання й плани в ім’я розбудови нашої держави! Дорогий мій друже, від щирого серця зичу, щоб привітання цього дня додали тобі життєвої наснаги задля праці на ниві розвитку галузі. Хай підґрунтям щасливого життя та плідної діяльності завжди будуть міцне здоров’я, серце, сповнене любові та добра, натхненна думка й щирі почуття. Твої цілеспрямованість, наполегливість, рішучість, уміння долати труднощі зробили тебе справжнім господарем своєї долі, прикладом для багатьох людей. Все це не дається в готовому вигляді, а здобувається важкою й довгою працею. «Дорогу здолає той, хто йде!» – це твій життєвий девіз!

– Що можу сказати про ювіляра – Валентин Дмитрович вірний друг, комунікабельна людина, вміє вислухати й готовий допомогти, відкритий до співпраці й до вирішення проблем, – відзначив виконавчий директор благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області» Володимир Станіславович Мишківський. – Роки нашого знайомства, спільної праці, дружби між нами й нашими родинами, постійні спілкування й зустрічі привели мене до такої думки, що я щасливий тим, що маю такого товариша в житті. Наші стосунки не змінювались залежно від того, де й на якій посаді працював Валентин Дмитрович. Велика шана до людей – незалежно від їхнього соціального статусу, постійне бажання й готовність допомагати їм – це можуть підтвердити десятки тисяч мешканців не лише нашої області, а й усієї України. Й у той же час – при всій зайнятості – займатись науковою діяльністю, підготовкою та навчанням кадрів для охорони здоров’я, процесами реформування галузі – я думаю, що сьогодні в нашій державі більш підготовленого професійно спеціаліста медицини, котрий розуміється на її проблемах, немає. Там, де Валентин Дмитрович – панує активне життя, відповідальне ставлення до роботи та висока її якість, бачення нового та прогресивного. Він завжди перебуває в стані розвитку та пошуку, володіє неабияким інтелектом, емоційно-вольовий, творчий. Не менш важливим є те, що він має почуття власної гідності й упевнено досягає поставленої мети. Його морально-етичний стержень та висока духовність завжди викликають глибоку повагу. Він завжди справедливий  та принциповий до колег, але – знаходить час розібратись у життєвих проблемах працівників колективу та допомогти. Уважний, добрий і людяний. Якщо формувати шкалу обов’язкових якостей хорошого керівника, то у Валентина Дмитровича на одному рівні як людські, так і професійні, ділові якості. Цілеспрямований, володіє логічним та раціональним мисленням, які гарно поєднуються з умінням швидко «схоплювати» суть проблеми й швидко вирішувати. Він уміє бачити на перспективу, сприймати численні та різноманітні пропозиції, але знаходити осмислену суть. Він щедро ділиться ентузіазмом у досягненні цілей та методами, необхідними для їх досягнення. Завжди людину оцінюєш по тому, що вона робить. Як адміністратор, як господар (у широкому сенсі цього слова), він – професіонал високого рівня.

Великої поваги викликає любов до своєї сім’ї. Я бував не раз у нього дома й бачив ті теплі сімейні стосунки, його турботливе ставлення до рідних. Ці принципи – любити й шанувати своїх близьких, турбуватись про них, ставити їх інтереси понад усе – йому передали батьки. Такими ж добрими й чесними виховав Валентин Дмитрович із дружиною Наталією й своїх дітей. А зараз сімейні традиції переймають від люблячого – й любимого! – дідуся троє онуків.

За багато років тісної активної співпраці та щирої дружби переконався в його ділових, людських якостях, у надзвичайній відповідальності, порядності, патріотизмі. Цих принципових позицій він завжди дотримується!

– Родом із простої сільської родини, Валентин Дмитрович сам пройшов усі професійні й кар’єрні сходинки. Тож за характером він, безумовно, яскраво виражений лідер – уміє організувати людей, повести за собою, переконати їх у своїй правоті. Й завжди це йому допомагало в його роботі, в стосунках із людьми, – переконаний начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Микола Петрович Суслик. – Великий професіонал та ентузіаст своєї справи, все, що він робить – робить на благо людей. Енергійний та ініціативний, Валентин Дмитрович володіє сучасними методами управління й причетний до становлення системи охорони здоров’я населення не лише Житомирської області, а й України загалом. Має вихованців, котрі працюють кваліфіковано та на високому професійному рівні в багатьох медичних закладах усієї країни – стверджує, що кожного з них поважає, тому що за роки свого професійного та кар’єрного зростання вони показали, що дійсно достойні призначених посад. Усього досяг, дякуючи своєму розуму – і продовжує це робити. Скажу так, що, з мого професійного управлінського досвіду в галузі охорони здоров’я України, саме такий шлях – найбільш надійний: маленькими кроками до великого успіху!

– За багато років, протягом яких ми знайомі з ювіляром – причому на різних його посадах – я побачив, наскільки він неординарна особистість, – говорить головний лікар обласного онкологічного диспансеру Ігор Іванович Сабадаш. – Перш за все вражає його величезне працелюбство. Дуже талановитий організатор, він на кожній займаній посаді проявляв найкращі якості керівника (й – людські якості) – колектив завжди працював, як годинниковий механізм. Це дуже важливо, коли маєш велике господарство і багато підлеглих – різних за характером, особистими якостями. Й, напевно, кожен, хто знає Валентина Дмитровича, скаже, що він вимогливий, але – справедливий. І разом із тим – дуже чуйна й порядна, чесна людина. Всі ці якості гармонійно у ньому поєднані й викликають шану та повагу. Плідне поєднання професійного фаху й господарського практицизму – ця риса була й залишається притаманною Валентину Дмитровичу протягом усього його життєвого шляху. Його людяність я особливо підкреслю. Напевно, сотні людей звертались до нього з різними проханнями – жодному не відмовив. Причому прохання були досить непрості – мова йшла не тільки про здоров’я, а й життя.

Тож як фахівцю, науковцю, господарському керівнику, зрештою – як людині високого ґатунку в цілому – я вважаю, що його енергія, знання, сходинки життєві – вони заслуговують на слова найвищої похвали. Адже, скажу відверто, його професійний шлях не проходив під овації – тому що був пов’язаний із великими труднощами не тільки місцевого, а й державного характеру.

Тож побажаю ювіляру тільки успіхів, здоров’я й далі служити людям так вірно й віддано, як він робив це досі!

– Валентина Дмитровича я знаю ще з часу його роботи в управлінні охорони здоров’я, – згадує головний лікар обласної клінічної лікарні імені О.Ф.Гербачевського Богдан Богданович Леськів. – Ближче ж познайомились ми, коли в 2005 році мене призначили головним лікарем обласного центру медико-санітарної експертизи – Валентин Дмитрович на той час очолював обласний медичний консультативно-діагностичний центр. Тож, працюючи поруч із корифеєм галузі нашої області, переконався в його ділових, людських якостях, у надзвичайній відповідальності, порядності. Цих принципових позицій він завжди дотримується. Його організаторський та професійний талант, господарські здібності сприяли тому, що рівень лікувально-діагностичної роботи, вирішення кадрових питань тощо вирішувались на самому високому рівні (мені дуже добре відомо, наскільки це непросто – я цією роботою багато займався й займаюсь). Й у подальшому на інших посадах він зростав у своєму розвитку дедалі вище. Тому приємно відзначити, що Валентин Дмитрович і фахівець чудовий, і людина хороша, й прекрасний організатор. Головна ж його риса – небайдужість до долі людей. Він дуже добре знає їх потреби – не тільки в системі охорони здоров’я, а й загалом життєві. Адже, будучи рядовим працівником, людина відповідальна лише сама за себе, а керівником – за весь колектив. Своєю працею, відданістю роботі, щирою повагою до людей він завжди надихає молодих працівників, які тільки починають свій трудовий шлях, і досвідчених, котрі вже впевнено по ньому йдуть. Тож хочу побажати ювілярові міцного здоров’я, активного довголіття, радості, добробуту й щастя!

– Валентине Дмитровичу, Ви завжди підкреслюєте, що по життю поруч із Вами йде удача. Що для цього потрібно?

– Мені, наприклад, ніколи нічого не «звалювалось на голову» у вигляді «манни небесної» – щоб удача тебе любила, треба багато працювати. Все хороше дається нам за труди.

– Яке Ваше головне правило?

– Все своє життя я стараюсь робити тільки добро – це моє кредо й заповіт моїх батьків – добрих, чесних, порядних. Живу, як можу, працюю, як умію, і ні про що не шкодую – ні про погане, ні про хороше. Якби цього не було, не було б і мене – такого, який є. Кривити душею не хочу – я людина, котра «зробила» себе сама – за своє життя мені не соромно. Й немає нічого більш приємного, аніж бачити результат своєї праці. Сенс життя для мене – прожити якомога довше й зробити доброго як можна більше. Як говорив Антуан де Сент-Екзюпері: «Бути людиною – це відчувати свою відповідальність. Усвідомлювати, що кладучи свою цеглу, ти допомагаєш будувати світ».

Вікторія Паламарчук.

Read More


Залиште коментар!




У реабілітації поранених воїнів допомагають німецькі партнери

Днями в обласній клінічній лікарні імені М. Скліфосовського розвантажили ще один великий автофургон із благодійною допомогою з Німеччини. Він надійшов у межах співпраці провідного медичного закладу регіону з клінікою Altmuhlseeklinik Hensoltshone — одним із найбільших реабілітаційних центрів Німеччини. Цей проєкт має назву «Партнерство між лікарнями — партнери зміцнюють здоров’я» і втілюється за підтримки БО «Лікарняна […]

Детальніше
Читати блог »

2023. Допомога Кременчуцькому обласному клінічному шпиталю для ветеранів війни

До Кременчуцького обласного клінічного шпиталя для ветеранів війни БО "Лікарняна каса Полтавщини" передала благодійну допомогу: напівавтоматичний сечовий аналізатор, тест-смужки, аналізатор добового АТ ...

Чим живе зараз “Лікарняна каса Житомирської області”?

Коли  заходить мова про ситуацію у вітчизняній медицині і покращення рівня  обслуговування пацієнтів у  закладах охорони здоров’я,  часто виринає тема, ...

Login