Warning: Use of undefined constant style - assumed 'style' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/virtwww/w_likkasa-com_401567c9/http/wp-content/themes/likkasa/functions.php on line 247

Ефективні препарати з доведеною дією – в Національний перелік лікарських засобів

Більшість населення – в тому числі й представники медичної громадськості – погодяться з тим, що фінансування галузі охорони здоров’я (особливо в частині медикаментозного забезпечення) є недостатнім. Проте – навіть попри цей фактор – не завжди, на жаль,  ті кошти, які виділяються державою на закупівлю лікарських препаратів, витрачаються раціонально – тобто на придбання дійсно необхідних та ефективних ліків.

Наразі в Україні діють два переліки лікарських засобів і виробів медичного призначення: перелік лікарських засобів вітчизняного та іноземного виробництва, які можуть закуповувати заклади й установи охорони здоров’я, повністю або частково фінансовані з державного та місцевих бюджетів, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 5 вересня 1996 року №1071, та Національний перелік основних лікарських засобів і виробів медичного призначення, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2009 року №333. Проте певною мірою вони дублюють один одного, до того ж не містять багатьох лікарських засобів, які становлять потребу для населення України, водночас – містять препарати з недоведеною ефективністю. Тому ці обидва переліки потребують уніфікації та перегляду – саме з такою метою й виникла необхідність у розробленні Національного переліку основних лікарських засобів, який, згідно з Положенням «Про національний перелік основних лікарських засобів», затвердженим наказом МОЗ України №84 від 11.02.2016 року, повинен містити якісні, ефективні, безпечні лікарські засоби, необхідні для забезпечення надання медичної допомоги населенню в закладах охорони здоров’я незалежно від форми власності (в більшості країн світу таку функцію виконує Примірний перелік основних лікарських засобів ВООЗ, створений, як базовий документ для забезпечення населення медичною допомогою за державні кошти).

Тобто для забезпечення належного рівня функціонування в сфері охорони здоров’я до Національного переліку мають включатись лікарські засоби з урахуванням рівнів захворюваності населення, поширеності хвороб та смертності, доказів порівняльної ефективності (результативності), безпеки та економічної доцільності лікарських засобів, а також галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я та рівня фінансування медичної допомоги. Крім того, вони повинні бути наявними в закладах охорони здоров’я в будь-який час, у необхідній кількості та відповідних лікарських формах.

Отож за наказом МОЗ України №690 від 08.07.2016 року при міністерстві створено експертний комітет із відбору та використання основних лікарських засобів – до його складу ввійшов і виконавчий директор ВГО «Асоціація працівників лікарняних кас України», кандидат медичних наук Сергій Миколайович Грищук.

– Наказом МОЗ №84 від 11.02.2016 року було затверджено «Положення про експертний комітет із відбору та використання основних лікарських засобів», – розповів він, – а наказом від 18 травня 2016 року № 458 створено конкурсну комісію з формування експертного комітету. Серед основних вимог до кандидатів у члени експертного комітету були: досвід здійснення оцінки порівняльної ефективності, безпеки та економічної доцільності лікарських засобів, відсутність реального конфлікту інтересів (трудових чи договірних відносин із виробниками та власниками реєстраційних посвідчень лікарських засобів).

За результатами проведеного конкурсного відбору обрано 12 членів експертного комітету, склад затверджено відповідним наказом МОЗ України. Головою комітету призначений завідувач кафедри менеджменту охорони здоров’я Національного медичного університету імені О.О.Богомольця, доктор медичних наук, професор Валентин Дмитрович Парій.

З 11 по 17 липня для членів експертного комітету був проведений тренінг із оцінки медичних технологій (див. – фото). А 21 липня відбулось перше установче засідання експертного комітету, учасників якого привітали представники Міністерства охорони здоров’я України, побажавши плідної праці та подякувавши за підтримку міжнародних партнерів: проекти – міжнародної технічної допомоги «Системи покращеного доступу до лікарських засобів та фармацевтичних послуг» (SIAPS) та «Management Sciences for Health» (MSH), програму «Громадське здоров’я» міжнародного фонду «Відродження».

В ході засідання було обрано заступника голови експертного комітету з відбору та використання основних лікарських засобів – ним стала директор Департаменту раціональної фармакотерапії та супроводу державної формулярної системи Державного підприємства «Державний експертний центр Міністерства охорони здоров’я України» Т.М.Думенко.

Також усі члени експертного комітету та учасники засідання обговорили проект наказу МОЗ України «Про затвердження Положення про здійснення відбору лікарських засобів для внесення до Національного переліку основних лікарських засобів».

Крім того, були обговорені підходи до формування початкового варіанту Національного переліку основних лікарських засобів, визначені головні напрямки аналізу для визначення пріоритетних захворювань в Україні, які впливають на медико-демографічні показники, структуру сайту  експертного комітету.

– Експертному комітету з відбору та використання основних лікарських засобів Міністерства охорони здоров’я України, – зазначив Валентин Дмитрович Парій, – наразі необхідно, зокрема, здійснити аналіз динаміки медико-демографічних показників, визначити тягар хвороб, як критерій відбору до пріоритетних станів, зробити переклад 19 випуску переліку основних лікарських засобів ВООЗ із аналізом наявності МНН в державному реєстрі лікарських засобів, номенклатурах державних закупівель лікарських засобів та Державному формулярі лікарських засобів, детально опрацювати інформацію щодо функціонуючих реєстрів пацієнтів (у першу чергу за державними програмами) з урахуванням статусу цих реєстрів, детально вивчити повідомлення про побічні реакції на лікарські засоби, включені до 19 випуску переліку основних засобів ВООЗ.

– Отож роботи наразі багато, – додав Сергій Миколайович Грищук, – але експертний комітет повинен усі визначені завдання виконати, адже від цього залежить, наскільки ефективним буде лікування хворих препаратами, які увійдуть до зазначеного переліку, а відтак – стан здоров’я населення країни.

Вікторія Паламарчук.

Read More


Залиште коментар!




У реабілітації поранених воїнів допомагають німецькі партнери

Днями в обласній клінічній лікарні імені М. Скліфосовського розвантажили ще один великий автофургон із благодійною допомогою з Німеччини. Він надійшов у межах співпраці провідного медичного закладу регіону з клінікою Altmuhlseeklinik Hensoltshone — одним із найбільших реабілітаційних центрів Німеччини. Цей проєкт має назву «Партнерство між лікарнями — партнери зміцнюють здоров’я» і втілюється за підтримки БО «Лікарняна […]

Детальніше
Читати блог »

2023. Допомога Кременчуцькому обласному клінічному шпиталю для ветеранів війни

До Кременчуцького обласного клінічного шпиталя для ветеранів війни БО "Лікарняна каса Полтавщини" передала благодійну допомогу: напівавтоматичний сечовий аналізатор, тест-смужки, аналізатор добового АТ ...

Чим живе зараз “Лікарняна каса Житомирської області”?

Коли  заходить мова про ситуацію у вітчизняній медицині і покращення рівня  обслуговування пацієнтів у  закладах охорони здоров’я,  часто виринає тема, ...

Login