Warning: Use of undefined constant style - assumed 'style' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/virtwww/w_likkasa-com_401567c9/http/wp-content/themes/likkasa/functions.php on line 247

Співпраця – це рух уперед

В цьому переконаний лікар-хіруг, лікар-ендоскопіст хірургічного відділення КУ ЦМЛ №1 Житомира Олег Богданович Тригуба. Адже завдяки тісній співпраці з лікарем-хіругом, кандидатом медичних наук, завідувачем відділення малоінвазивної хірургії Львівської обласної клінічної лікарні Ярославом Ігоровичем Гавришем, котрий першим в Україні почав оперувати лапароскопічно грижі стравохідного отвору діафрагми, у Житомирі почали впроваджувати новий метод лапароскопічних операцій.
– Побувавши нещодавно в нашому закладі, Ярослав Ігорович провів майстер-клас оперативного втручання з приводу грижі стравохідного отвору діафрагми, – розповів О.Б.Тригуба. – Фахівець зі Львова спочатку здійснив сам операцію – спеціалісти відділення асистували йому, затим наступну операцію провели ми, а він асистував, активно допомагаючи. До речі, деяку апаратуру (зокрема, LigaSure), необхідну для оперування, Ярослав Ігорович привіз із собою.
Як повідомив Олег Богданович, існує декілька видів лапароскопічних методик при оперуванні саме цієї грижі. Продемонстрований при майстер-класі метод використовує лише Я.І.Гавриш – працює за нею у Львові. Оперують лапароскопічно (проте за дещо складнішим методом) цей вид грижі в Одесі, розпочинають за подібним типом – у столиці.
– Тобто в Україні лише три лікувальні заклади оперують лапароскопічно грижі стравохідного отвору – відтепер такі операції здійснюватимемо й ми, – зауважив Олег Богданович. – До речі, ми будемо першими, хто це робитиме в нашій області – досі грижі стравохідного отвору оперувались лише відкрито (тобто після розрізу), до того ж – у досить невеликій кількості. Адже ця операція й технічно складна для відкритої хірургії, й важка для пацієнтів – така грижа розміщується під грудною кліткою, між грудною й черевною порожниною, що через важкий доступ спричиняє великі труднощі при проведенні операції. Тому відкрита операція триває, зазвичай, півтори-дві години. Прооперовані щонайменше сім-десять днів повинні були знаходитись у стаціонарі, реабілітаційний же період тривав не один тиждень.
Лапароскопічна ж операція за методикою львівського спеціаліста, яку нині впроваджують у Житомирі, має суттєві переваги. Так, зокрема, знижується больовий синдром, набагато менша травматизація, адже введення інструментів, нагнітання повітря, вуглекислого газу здійснюється через чотири троакари – маленькі трубки, для яких робляться розрізи довжиною лише в один сантиметр. До того ж за допомогою лапароскопічної відеокамери краща візуалізація внутрішнього операційного поля – маніпулюючи лапароскопом, є можливість оглянути ділянки навіть під стравоходом. А пацієнти, прооперовані під час майстер-класу лапароскопічно за цією методикою в суботу, в понеділок були виписані (післяопераційні шви їм знімуть на сьомий день амбулаторно). До того ж уже наступного після операції дня вони змогли нормально харчуватись (звісно, дотримуючись певних обмежень, адже протягом тижня-двох можуть відчувати певний дискомфорт – організм повинен адатуватись до того, що стравохідний отвір зменшений). Наразі, за словами хірурга, дуже багато хворих із такими грижами, які турбували їх протягом 15-20 років – після приймання їжі була печія, біль за грудиною тощо. Відтепер же за один день вони можуть позбутись цієї патології назавжди.
– Я й справді дуже тривалий час мав немаленькі проблеми з цією грижею, – розповів прооперований за нововведеною методикою мешканець міста Коростеня Житомирської області Павло Петрович Тищенко. – А нещодавно під час обстеження у мене виявили камінь у жовчному міхурі. «Треба його видаляти!» – порекомендували лікарі. Проте операцію саме такого виду, який мені був потрібен, у нас у Коростені не роблять. Друзі порадили звернутись у хірургічне відділення №1 ЦМЛ №1 міста Житомира, розповівши, що тут дуже професійно здійснюють такі операції. А вони досить специфічні – це ендоскопічне втручання: ковтаєш зонд і без хірургічного втручання, без розрізу витягують камінці. Й після цієї операції вже за два дні при доброму здоров’ї ось їду додому. Тому хочу подякувати лікарям за їх вправність і високопрофесійну роботу та благодійній організації «Лікарняна каса Житомирської області», завдяки якій жодної копійки я не витратив ні на операцію, ні на реабілітаційне відновлення – абсолютно всім, від анестетика та шприців і до перев’язувальних матеріалів, мене забезпечила «Лікарняна каса». До того ж і при обстеженнях перед операцією ця благодійна організація суттєво допомогла: наприклад, коли довелось робити комп’ютерну томографію, дослідження всієї черевної порожнини мені зробили лише за 400 гривень – тому що я входжу до «Лікарняної каси», інакше заплатив би близько тисячі гривень. Тобто це дуже вигідно – сума щомісячних членських внесків невелика, а при гострій необхідності, як трапилось у мене, допомогу отримуєш дуже велику.
– Така співпраця з благодійниками – й, зокрема, «Лікарняною касою» – вигідна й для пацієнтів, і для лікарів, – констатував завідуючий хірургічним відділенням №1 ЦМЛ №1 Житомира Віктор Петрович Перепелиця. – Адже це – залучення додаткових коштів до лікувального процесу. До речі, ми знайшли й благодійників, котрі придбали нам за кордоном апарат LigaSure, який необхідний для проведення лапароскопічних операцій за новою методикою. Єдине, чого наразі чекаємо – через ситуацію в країні привезти його зараз складно.
Знайти цих благодійників житомирським хірургам допоміг їх львівський колега, котрий займається лапароскопією ще з 1994 року: проводить лапароскопічні адреналектомію (лапароскопічне видалення наднирника при пухлинах), резекцію печінки (почав робити першим в Україні), резекцію шлунка за Більрот-2. За словами завідувача відділення, Я.І.Гавриш – фахівець надзвичайно готовий до співпраці. Так, ще кілька років тому він погодився передати свій досвід житомирянам, запросивши спочатку О.Б.Тригубу, а потому – команду лікарів-хірургів ЦМЛ №1 та №2 Житомира, обласного госпіталю взяти участь у майстер-класах на базі Львівської обласної клінічної лікарні.
– Крім того, на сьогодні він єдиний у Європі – тим паче в Україні – займається лапароскопічною баріатричною хірургією, до того ж – за власною методикою (інші подібні операції складніші й досить дороговартісні – він зробив їх набагато простішими, дешевшими й кращими). Перейнявши його напрацювання, наші хірурги готові розпочати проведення таких операцій, – повідомив В.П.Перепелиця, – затримка лише за апаратурою, яку ми чекаємо з-за кордону.
Лікування за цією методикою відтак чекають пацієнти з ожирінням і цукровим діабетом – зараз вони проходять відповідні обстеження й готуються до баріатричних операцій. Львівський спеціаліст пообіцяв провести майстер-клас під час наступного приїзду до Житомира – вже неодноразово він показував їх своїм житомирським колегам у Львові, ті ж, поспілкувавшись із пацієнтами, переконались, що результати баріатричних операцій фантастичні – такі пацієнти зменшують свою вагу й виліковуються від цукрового діабету.
Ця співпраця триває вже два роки й принесла вже чимало гарних результатів. Так, за словами О.Б.Тригуби, фахівці з Житомира перейняли багато нового, зокрема, у підходах, техніці оперативних втручань.
– Бачите, коли «варишся у власному соку», думаєш, що ти все знаєш, умієш, – розмірковує Олег Богданович. – Якщо ж співпрацюєш зі спеціалістами вищого рівня фахової майстерності, переконуєшся, що є ще, як мовиться, куди зростати. Наші львівські колеги постійно їздять до клінік західних країн, де запозичують кращий європейський досвід – ми вже переконались, наскільки у них відрізняються підходи до операцій (Ярослав Ігорович показав, наприклад, як уникнути якихось труднощів чи й ускладнень при багатьох операціях), навіть ставлення до людей, до своєї професії: тільки побачивши щось нове, відразу впроваджують його у своїй практиці. А від них вчимось і ми: так, за їх прикладом ми почали записувати на відео всі складні, цікаві випадки операцій. Я.І.Гавриш, крім того, допоміг нам налагодити контакти з виробниками та постачальниками необхідних інструментів, апаратури (відтак їх вартість значно дешевша від закупівельної) та навіть благодійниками, які можуть нам подарувати ці інструменти. Тобто не реформи рухають медицину вперед, а саме людський фактор. Не варто чекати, поки хтось щось дасть: як мовиться, якщо хочеш стати розумним – треба або багато книг розумних прочитати, або з людьми розумними спілкуватись. От із такими поспілкуєшся й бачиш – куди треба йти, щоб розвиватись. Тому й вирішили ми працювати з грижею стравохідного отвору діафрагми – цією величезною проблемою досі на Житомирщині лапароскопічно ніхто не займався, тож нам є куди розвиватись і рухатись уперед.
Вікторія Паламарчук.

Read More


Залиште коментар!




У реабілітації поранених воїнів допомагають німецькі партнери

Днями в обласній клінічній лікарні імені М. Скліфосовського розвантажили ще один великий автофургон із благодійною допомогою з Німеччини. Він надійшов у межах співпраці провідного медичного закладу регіону з клінікою Altmuhlseeklinik Hensoltshone — одним із найбільших реабілітаційних центрів Німеччини. Цей проєкт має назву «Партнерство між лікарнями — партнери зміцнюють здоров’я» і втілюється за підтримки БО «Лікарняна […]

Детальніше
Читати блог »

2023. Допомога Кременчуцькому обласному клінічному шпиталю для ветеранів війни

До Кременчуцького обласного клінічного шпиталя для ветеранів війни БО "Лікарняна каса Полтавщини" передала благодійну допомогу: напівавтоматичний сечовий аналізатор, тест-смужки, аналізатор добового АТ ...

Чим живе зараз “Лікарняна каса Житомирської області”?

Коли  заходить мова про ситуацію у вітчизняній медицині і покращення рівня  обслуговування пацієнтів у  закладах охорони здоров’я,  часто виринає тема, ...

Login