Warning: Use of undefined constant style - assumed 'style' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/virtwww/w_likkasa-com_401567c9/http/wp-content/themes/likkasa/functions.php on line 247

Раїса Богатирьова: Страхова медицина – це вже третій етап медичної реформи, яку ми тільки розпочали

Страхова медицина має впроваджуватися в Україні вже на третьому етапі реформування вітчизняної системи охорони здоров’я, але продумана і поступова підготовка до цього має відбуватися вже зараз. Про це Міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова заявила під час прес-конференції для регіональних ЗМІ Криму, Херсонської, Одеської та Миколаївської областей.

“Передбачається введення закону про загальнообов’язкове державне медичне страхування як третій етап реформування галузі, яке зараз знаходиться на початковому етапі”, – сказала Міністр.

За словами Раїси Богатирьової, Міністерство охорони здоров’я опрацьовує новий проект відповідного закону. При цьому національна модель обов’язкового медичного страхування, яка буде покладена в його основу, має враховувати як сучасний стан соціально-економічного розвитку нашої країни, так і особливості вітчизняної системи охорони здоров’я.

“Навіть якщо закон прийняти сьогодні, то це не означатиме, що завтра він буде виконуватися. Адже перед тим потрібно провести величезну роботу для того, щоб створити всі необхідні передумови його функціонування”, – пояснила Міністр.

Введення загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування, зауважила керівник МОЗ, передбачатиме запровадження окремого страхового внеску. Необхідно вирішити, якими коштами будуть покриватися витрати на медичне обслуговування. Така система може передбачати запровадження страхових внесків роботодавців (у вигляді нарахувань на фонд оплати праці найманих працівників), залучення коштів державного та місцевих бюджетів на сплату страхових внесків за відповідні категорії застрахованих, використання коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, залучення коштів самозайнятого населення.

Передбачається, що страхові внески за вразливі категорії населення – пенсіонерів, дітей, багатодітних матерів, інвалідів – при запровадженні системи загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування буде сплачувати держава. “Така норма передбачена у нашому законопроекті”, – наголосила Раїса Богатирьова.

Створення системи обов’язкового медичного страхування має відбуватись, перш за все, з урахуванням економічних можливостей держави, оскільки однією з головних умов вдалого переходу до медичного страхування є забезпечення балансу між коштами, які надходять до системи, та обсягами медичної допомоги, яка має надаватись застрахованим.

Раїса Богатирьова пояснила також, що на підготовчому етапі має бути проведена інвентаризація можливостей та ресурсів медичних закладів, створено загальний реєстр хворих, проведено навчання страхувальників і медиків економічним методам управління, забезпечена адаптації галузі до роботи у нових умовах.

“Ми повинні чітко розуміти, що повністю перейти за загальнодержавне загальнообов’язкове медичне страхування за короткий термін неможливо”, – наголосила Міністр.

ДОВІДКОВО:
Відповідно до Програми економічних реформ на 2010-2014 роки “Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава”, підготовка до запровадження обов’язкового соціального медичного страхування передбачена на третьому етапі реформи – до кінця 2014 року.
На сьогодні в рамках реалізації пілотних проектів з реформування системи охорони здоров’я, у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та місті Києві передбачено відпрацювання підходів до основних напрямків структурної реорганізації мережі закладів охорони здоров’я відповідно до рівнів надання медичної допомоги і потреб населення, нових фінансових механізмів, що сприятиме підвищенню доступності якісної медичної допомоги населенню та створить передумови для запровадження обов’язкового медичного страхування.
Read More


Залиште коментар!




У реабілітації поранених воїнів допомагають німецькі партнери

Днями в обласній клінічній лікарні імені М. Скліфосовського розвантажили ще один великий автофургон із благодійною допомогою з Німеччини. Він надійшов у межах співпраці провідного медичного закладу регіону з клінікою Altmuhlseeklinik Hensoltshone — одним із найбільших реабілітаційних центрів Німеччини. Цей проєкт має назву «Партнерство між лікарнями — партнери зміцнюють здоров’я» і втілюється за підтримки БО «Лікарняна […]

Детальніше
Читати блог »

2023. Допомога Кременчуцькому обласному клінічному шпиталю для ветеранів війни

До Кременчуцького обласного клінічного шпиталя для ветеранів війни БО "Лікарняна каса Полтавщини" передала благодійну допомогу: напівавтоматичний сечовий аналізатор, тест-смужки, аналізатор добового АТ ...

Чим живе зараз “Лікарняна каса Житомирської області”?

Коли  заходить мова про ситуацію у вітчизняній медицині і покращення рівня  обслуговування пацієнтів у  закладах охорони здоров’я,  часто виринає тема, ...

Login