Warning: Use of undefined constant style - assumed 'style' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/virtwww/w_likkasa-com_401567c9/http/wp-content/themes/likkasa/functions.php on line 247

На прес-конференції УОЗ розглядався вклад Лікарняної каси в систему охорони здоров’я Житомирщини

Фінансування галузі охорони здоров’я, особливо на планове лікування, не відповідає існуючим потребам. Тому саме благодійна організація «Лікарняна каса Житомирської області, в якій нині перебуває 15 % населення нашого краю, є невід’ємною складовою лікувально-діагностичного процесу, яка надає можливість тим, хто у ній перебуває, отримати достатній об’єм якісної медичної допомоги. Про це розповів начальник управління охорони здоров’я Житомирської ОДА Олександр Михайлович Торбас на прес-конференції для представників ЗМІ, яка відбулася 29 листопада в приміщенні Житомирського інституту медсестринства.

На важливості співпраці лікувально-профілактичних закладів з БО «Лікарняна каса Житомирської області» наголошували у своїх виступах головний лікар Житомирської обласної клінічної лікарні

ім. О. Ф. Гербачевського Михайло Іванович Борщівський, головний лікар Житомирської обласної дитячої лікарні Віктор Федорович Марченко, головний лікар Житомирського обласного  перинатального центру Юрій Рувімович Вайсберг, заступник виконавчого директора БО «Лікарняна каса Житомирської області» Сергій Миколайович Грищук, які взяли участь у роботі прес-конференції.

Також мова йшла про ситуацію, яка склалася нині в системі охорони здоров’я, про перспективи розвитку медичної галузі та одну з її складових –  благодійну організацією  «Лікарняна каса Житомирської області».

На Житомирщині благодійна організація „Лікарняна каса Житомирської області” (ЛК) діє з 2000 року.  Завдяки підтримки влади, управління охорони здоров’я за цей час вона стала найпотужнішою в Україні.

Як розповів С. М. Грищук, наразі в ЛК перебуває 195 тис. 315 громадян, зокрема, дітей – 33998. Найбільша частка членів ЛК у Лугинському – 26,0%, Малинському районах – 22,2%, м. Житомирі – 21,1%; найменша – у Новоград-Волинському – 6,3%, Коростишівському – 8,2%, Ружинському – 8,3% районах.

За 10 місяців 2011 року до ЛК приєдналося 10351 осіб, колективно – 2 757 (27%), індивідуально – 7594 (73%).

-За 10 місяців 2011 р. на основну діяльність (оплата вартості медикаментів і виробів медичного призначення для лікувальних закладів) витрачено більше 20 млн. грн. За весь період діяльності лікувальні заклади отримали ліків і виробів медичного призначення на суму 123 млн. грн.

За рішеннями правління лікувальним закладам та організаціям надана благодійна безповоротня допомога для покращення матеріально-технічного стану на загальну суму 150 тис. грн.

За 9 місяців 2011 р. медична допомога за рахунок ЛК надавалася у 238 426 випадках, – повідомив С. М. Грищук.

Під патронатом ЛК знаходиться 942 дітей-сиріт, які проліковані в 2011 р. на суму понад 21 тис. грн. За рахунок ЛК протягом п’яти років продовжується лікування інвалідів Великої Вітчизняної війни.

На складах лікувальних закладів на 01.11.2011 року знаходиться залишок ліків на загальну суму 1 млн. 18 тис. грн. (на 01.01.2011 –  1 млн. 185 тис. грн.).

Члени Лікарняної каси мають можливість лікуватися без обмеження розміру витрат і кількості випадків лікування. Розмір щомісячного внеску для дорослих  – 20 грн., додатково за дітей – 7 грн. Студенти денної форми навчання сплачують 9 грн.

Лікування хворих в області проводиться згідно з локальними клінічними протоколами та Лікарським формуляром (за участі ЛК вийшло шосте видання  Лікарського формуляру, яке містить понад 1400 препаратів, котрі забезпечуються за рахунок ЛК). Це дає можливість пацієнту отримати гарантовану, якісну медичну допомогу на всіх етапах її надання.

В результаті співпраці ЛК із сімейними лікарями формується підґрунтя для створення в майбутньому в особі сімейного лікаря фондоутримувача та розпорядника коштів, адже відпрацьовуються механізми фінансування на 1 члена ЛК (1-го жителя), медичний супровід пацієнта на всіх рівнях надання медичної допомоги, напрацювання наступності у роботі між первинним, вторинним і третинними рівнями лікування, обов’язкове впровадження системи направлень сімейним лікарем, заохочення до надання високоякісної медичної допомоги, яка відповідає принципам доказової медицини, раціональне використання коштів.

Також С. М. Грищук зупинився на  проблемних питаннях, які виникають у ході діяльності ЛК:

соціально-психологічних – бажання пацієнтів отримати повний комплекс медичних послуг, сподівання на ст. 49 Конституції України;

не прагнення людей завчасно піклуватися про своє здоров’я та майбутнє;

медичних – недотримання у лікувальних закладах локальних клінічних протоколів, реклама лікарських засобів, співпраця з медичних закладів з аптеками та фармацевтичними фірмами.

– До Житомирської обласної клінічної лікарні ім. О. Ф. Гербачевського потрапляють хворі зі складними патологіями, вони потребують високовартісного лікування. На медикаментозне забезпеченні одного пацієнта виділяється 7 грн. 63 коп. на добу, – повідомив М. І. Борщівський. – якщо ж хворий перебуває в Лікарняній касі, то ця сума значно більша – 64 грн. За 10 місяців цього року ЛК надала обласній лікарні медикаментів суму на

5 млн. 368 тисяч грн. Щодня у закладі отримує медичну допомогу 33 % членів ЛК.

Про значущість різних форм фінансування галузі охорони здоров’я  говорив у своєму виступі В. Ф. Марченко. Серед них чільне місце посідає БО «Лікарняна каса Житомирської області». Ця організація для медикаментозного забезпечення маленьких пацієнтів – членів ЛК виділила цьогоріч 269 тисяч грн.

-Саме Лікарняна каса допомагає батькам пережити скрутні часи хвороби їх дітей, – наголосив Віктор Федорович.

Думку колег стосовно благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області» підтримав Ю. Р. Вайсберг:

-Немає сумніву стосовно того, яку дієву допомогу надає ЛК лікувально-профілактичним закладам нашої області, – розповів він. – Альтернативи такій організації до появи обов’язкового медичного страхування немає.

Лікарняні каси в нинішній ситуації слід розглядати як цивілізований шлях вирішення питання медикаментозного забезпечення за рахунок солідарної участі населення. Діяльність ЛК помітно знімає соціальну напругу у суспільстві, спричинену невдоволеністю населення обсягом та якістю медичного забезпечення. Завдяки Лікарняній касі відпрацьовуються всі елементи страхової медицини (стандартизація медичної допомоги, персоніфікований облік внесків, договірні відносини з підприємствами, лікувальними закладами, медичними працівниками, пацієнтами).

Як наголосив О. М. Торбас, Лікарняна каса є прообразом страхової медицини, в умовах незначного фінансування галузі охорони здоров’я він порадив мешканцям Житомирщини активніше приєднуватися до цієї організації.

Світлана Михалюк

Read More

Comments are closed.




У реабілітації поранених воїнів допомагають німецькі партнери

Днями в обласній клінічній лікарні імені М. Скліфосовського розвантажили ще один великий автофургон із благодійною допомогою з Німеччини. Він надійшов у межах співпраці провідного медичного закладу регіону з клінікою Altmuhlseeklinik Hensoltshone — одним із найбільших реабілітаційних центрів Німеччини. Цей проєкт має назву «Партнерство між лікарнями — партнери зміцнюють здоров’я» і втілюється за підтримки БО «Лікарняна […]

Детальніше
Читати блог »

2023. Допомога Кременчуцькому обласному клінічному шпиталю для ветеранів війни

До Кременчуцького обласного клінічного шпиталя для ветеранів війни БО "Лікарняна каса Полтавщини" передала благодійну допомогу: напівавтоматичний сечовий аналізатор, тест-смужки, аналізатор добового АТ ...

Чим живе зараз “Лікарняна каса Житомирської області”?

Коли  заходить мова про ситуацію у вітчизняній медицині і покращення рівня  обслуговування пацієнтів у  закладах охорони здоров’я,  часто виринає тема, ...

Login