Warning: Use of undefined constant style - assumed 'style' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/virtwww/w_likkasa-com_401567c9/http/wp-content/themes/likkasa/functions.php on line 247

Упродовж восьми років понад сто тисяч мешканців області відновлювали здоров’я за допомогою Лікарняної каси Полтавщини

p>

Цими днями вісім років своєї діяльності відзначає одна з найбільш відомих і дієвих благодійних організацій Полтавщини — Лікарняна каса. За цей час співробітникам організації вдалося переламати психологію і лікарів, і пацієнтів. Перші тепер мають усі необхідні медикаменти в перші ж хвилини перебування пацієнта у лікарні й можуть почати безпосереднє лікування, другі мають упевненість, що з карточкою члена Лікарняної каси Полтавщини (ЛКП) вони не залишаться безпорадними й без допомоги навіть тоді, коли в кишені зовсім немає грошей.

Організація працює за солідарною системою. Щомісяця член ЛКП сплачує внесок у сумі 20 гривень, а коли для нього настає критичний момент зі здоров’ям і він опиняється в лікарні, то пред’являє картку члена ЛКП й отримує лікування на необмежену суму. Лікар призначає повноцінне лікування, керуючись Фармацевтичним формуляром ЛКП, розробленим обласними фахівцями. Причому отримати лікування за рахунок ЛКП можна не лише в нашій області, а й на більшості території України.
Здається, принцип роботи Лікарняної каси Полтавщини нині настільки відомий, що пояснювати його мало кому треба. Більш цікаво буде підбити підсумки роботи дуже потрібної людям організації. Тож, ми скористалися приводом — восьмиріччям із дня її утворення, — аби поговорити з одним із засновників — виконавчим директором Благодійної організації «Лікарняна каса Полтавщини» Віталієм ШЕВЧЕНКОМ.
— За вісім років нашим колективом проведена велика робота — укладені договори на співпрацю з усіма державними обласними, міськими, районними лікарнями Полтавщини, і члени ЛКП мають можливість лікуватися на території усієї області, — розповідає Віталій Владиславович. — За означений період благодійна організація надала допомогу на обстеження й лікування пацієнтів у понад ста тисячах випадків звернень. Це велика цифра, яка нас радує, адже вона свідчить про те, наскільки великий об’єм роботи виконаний за ці роки.
Окрім виділення коштів на лікування пацієнтів, ЛКП надавала допомогу лікарням у вигляді обладнання — для поліпшення обстеження членів Лікарняної каси. Починаючи з 2004 року, на ці цілі витрачено майже 600 тисяч гривень і придбано для лікувально-профілактичних закладів області 10 електрокардіографів, 2 електроенцефалографи, 1 електровазограф, 140 тонометрів, 720 термометрів, піпеток для біохімічних досліджень, реактиви для біохімічних досліджень, фотокалориметр, 2 набори лікаря сімейної медицини, 9 комп’ютерів, шприц-дозатор для реанімаційного відділення, пульсоксиметр тощо. Багато з цього обладнання закуплено для районних лікарень, щоб пацієнти мали можливість повноцінно обстежитися не лише в міських лікарняних закладах.
— А на яку загальну суму проліковано членів ЛКП за вісім років?
— За період 2004—2010 років на обстеження та лікування членів ЛК використано 15 108 212 гривень, а за перше півріччя 2011 року —1 779 496 гривень.
— Лікарняна каса Полтавщини є членом Все-української громадської організації «Асоціація працівників лікарняних кас України». Що дає це членство?
— Можливість надати медичну допомогу членові ЛКП на території інших областей України, якщо виникне така потреба. На сьогодні 16 регіонів України мають можливість взаємолікування членів своїх благодійних організацій. Це дуже актуально, оскільки люди мігрують по всій країні, але можуть бути впевнені, що в разі потреби отримають кваліфіковану медичну допомогу, яку оплатить ЛКП, не лише на Полтавщині.
— Чи доводилося членам ЛКП звертатися по таку допомогу до лікарень інших областей?
— Ні, полтавці поки що в такі ситуації не потрапляли, а от троє членів Лікарняної каси Житомирщини були проліковані в медичних закладах Миргорода, Котельви та Козельщини. Усі три випадки виявилися доволі складними, але люди ні на хвилину не залишилися без кваліфікованої медичної допомоги, і це я вважаю великим досягненням у роботі Асоціації.
— Членство в ЛКП дає можливість лікування у великих медичних центрах Києва. Наскільки часто полтавці цим користуються?
— Залежно від потреби. Наприклад, цього року подібну допомогу отримало шестеро членів нашої каси. Додам, що збільшилася й сума, яку виділяє ЛКП на таке лікування. Якщо раніше вона обмежувалася однією тисячею гривень, то з 1 січня 2011 року її збільшено до двох тисяч гривень.
— Таких коштів вистачає на те, щоб пройти повноцінне обстеження й лікування у столичних клініках?
— Вистачає, адже ЛКП контролює цільове використання коштів і не дає можливості лікарям зловживати коштами ні пацієнтів, ні організації. Адже ліки призначаються згідно з Фармацевтичним формуляром і законодавчою базою України. І це дозволяє економити до 70-ти відсотків вартості лікування. Чому? Тому, що лікарі не призначають пацієнтам ліки, які мають другорядне значення, але коштують дуже дорого. Фармацевтичний формуляр обмежує використання препаратів і не дає можливості лікарям співпрацювати з фармацевтичними фірмами, які нав’язують розрекламовані, але далеко не життєво необхідні, препарати. Тож, пацієнт не платить зайвого.
— Фармацевтичний формуляр ЛКП складається лише з ліків вітчизняного виробництва?
— Ні. Фармацевтичний формуляр поновлюється кожні два роки, нині готується його п’яте видання, до якого ввійдуть нові ліки закордонних виробників, які не мають аналогів. Нині діючий формуляр включає в себе 600 найменувань ліків українського виробництва, 150 — імпортного. 40 відсотків у цьому переліку становлять життєво необхідні препарати, 50 відсотків — необхідні препарати і лише 10 відсотків — це другорядні препарати, які мають профілактичну чи підтримуючу дію.
— Чи є в переліку Лікарняної каси Полтавщини послуги, які пропонуються тільки вашою організацією?
— Так, наприклад, діагностичне обстеження на комп’ютерному томографі (МРТ). Нині ми єдина з Лікарняних кас в Україні, де пацієнти забезпечуються таким обстеженням безкоштовно.
— У яких випадках можна ним скористатися?
— У гострих і невідкладних станах та у випадках, коли обстеження МРТ показане обласними фахівцями.
— Наскільки відомо, на обстеження МРТ існує черга. І для членів ЛКП, котрим показане безкоштовне обстеження, вона теж є?
— Залежно від життєвої необхідності. Якщо людина потребує термінового дослідження — воно робиться відразу. В інших випадках треба почекати кілька днів. Нині ми ведемо переговори з головним лікарем обласної клінічної лікарні і, сподіваюся, що черга для членів ЛКП зменшиться до 1—2 днів, а також розшириться перелік обстежень, які зможуть пройти безкоштовно члени нашої організації. Діагностична база обласної лікарні нам цікава через те, що в ній зосереджене найсучасніше, а, значить, найдосконаліше обладнання. Сподіваюся, керівництво лікарні піде нам назустріч, оскільки ми давно співпрацюємо, й свого часу нове медичне обладнання для цієї лікарні було закуплене і за рахунок Лікарняної каси Полтавщини.
— Якими новими видами діагностики плануєте розширити перелік послуг для членів ЛКП?
— Обговорюємо можливість надання дороговартісних контрастів для проведення обстежень пацієнтам із судинними патологіями. Контраст — це речовина, яка вводиться внутрівенно й за її допомогою можна побачити зміни, котрі відбуваються в судинах серця. Сподіваюся, що з нового року ми вже запропонуємо членам Лікарняної каси таке обстеження.
Загалом, шукаємо можливість включити до переліку безкоштовних послуг ЛКП усі нові види досліджень, які з’являються в медицині.
— Скільки членів нараховує нині Лікарняна каса Полтавщини і в яких районах вона користується найбільшою популярністю?
— Уже кілька років кількість членів ЛКП становить майже 30 тисяч осіб. Ця цифра залишається стабільною, оскільки одні люди виходять із організації, інші — вступають. Почастішали випадки, коли вступають повторно. Протягом останніх двох років я помітив таку сталу тенденцію: приблизно чверть членів ЛКП не мають можливості сплачувати внески своєчасно. Це пов’язано з фінансовою нестабільністю. За умовами нашої організації, якщо людина не сплачує внесків понад два місяці, ми маємо виключити її з членів організації автоматично. Але дивимося на кожну конкретну ситуацію. Якщо людина кілька років справно сплачувала внески й жодного разу не скористалася послугами ЛКП, а потім через фінансовий стан припинила робити внески, то таких людей ми поновлюємо в організації. А є люди, котрі перестали платити після того, як скористалися послугами каси. Таких ми виключаємо, оскільки принцип нашої організації передбачає солідарний підхід. Якщо сьогодні ти пролікувався за кошти членів ЛКП, то завтра хтось має пролікуватися й за твої. Відношення до організації має бути серйозним.
Найбільше членів Лікарняної каси Полтавщини сьогодні в Котелевському районі — 7 відсотків населення. У Семенівському районі — 5 відсотків, у Хорольському — майже 4.
— Населення цих районів відчуває якесь особливе ставлення до себе з боку ЛКП?
— Особливість проявляється в тому, що їхні районні лікарні отримують найбільшу допомогу від ЛКП. Тобто, в такі райони ми закуповуємо обладнання в першу чергу, вони отримують додатковий річний бюджет на ліки.
— Чи продовжує Лікарняна каса практику прийому в члени організації дітей?
— Так, якщо батьки — члени ЛКП, то вони мають можливість сплачувати членські внески й за свою дитину. У разі потреби дитина отримуватиме медичну допомогу на тих самих умовах, що й дорослі.
— Чи не плануєте змінити суму щомісячного внеску?
— На сьогодні сума членського внеску становить
20 гривень — це 2,5 відсотка від мінімальної заробітної плати в Україні. Підвищувати її поки що не плануємо.
— Здається, Лікарняна каса Полтавщини є однією із найкращих подібних організацій в Україні. Чи звертаються колеги до вас по досвід?
— Так. Лише днями ми виступали в міській раді Харкова, де відбувалася конференція обласної лікарняної каси «Єдність». Колеги нас уважно вислухали й погодилися з тим, що наша система роботи найбільш прийнятна для України. Багато кас використовують принцип простого накопичення. Тобто, людина протягом певного періоду сплачує внески і коли настає потреба, то допомогу на лікування з каси отримує на ту суму, яку внесла саме вона. У нас же принцип солідарний, який передбачає, що незалежно від внесеної членом ЛКП суми, лікування він отримує на ту суму, якої потребуватиме. Це набагато зручніше і вигідніше.
— Якщо до сьогоднішнього дня хтось ще вагався, чи вступати до Благодійної організації «Лікарняна каса Полтавщини», а тепер вирішив це зробити, де людина може отримати найбільш повну інформацію про ЛКП?
— Уся інформація про нашу організацію розміщена на сайті за адресою: www.poltavalk.com.ua. Поставити запитання можна за телефоном 63-74-56, або в приміщенні організації за адресою: місто Полтава,
вулиця Залізна, 17.

Оксана КЛОЧКО
Фото Іванни СЕРДЮЧЕНКО
«Вечірня Полтава»

Посилання

Read More

Comments are closed.




У реабілітації поранених воїнів допомагають німецькі партнери

Днями в обласній клінічній лікарні імені М. Скліфосовського розвантажили ще один великий автофургон із благодійною допомогою з Німеччини. Він надійшов у межах співпраці провідного медичного закладу регіону з клінікою Altmuhlseeklinik Hensoltshone — одним із найбільших реабілітаційних центрів Німеччини. Цей проєкт має назву «Партнерство між лікарнями — партнери зміцнюють здоров’я» і втілюється за підтримки БО «Лікарняна […]

Детальніше
Читати блог »

2023. Допомога Кременчуцькому обласному клінічному шпиталю для ветеранів війни

До Кременчуцького обласного клінічного шпиталя для ветеранів війни БО "Лікарняна каса Полтавщини" передала благодійну допомогу: напівавтоматичний сечовий аналізатор, тест-смужки, аналізатор добового АТ ...

Чим живе зараз “Лікарняна каса Житомирської області”?

Коли  заходить мова про ситуацію у вітчизняній медицині і покращення рівня  обслуговування пацієнтів у  закладах охорони здоров’я,  часто виринає тема, ...

Login