Warning: Use of undefined constant style - assumed 'style' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/virtwww/w_likkasa-com_401567c9/http/wp-content/themes/likkasa/functions.php on line 247

“Негативну рекламу роблять самі лікарі”

p>31.05.2011

Заслужений лікар України, голова правління благодійної організації “Лікарняна каса Полтавщини” Леонід КУРОЄДОВ

Медики Полтавщини тісно співпрацюють з німецькими колегами. Під час однієї з поїздок до Німеччини побачили, що там медичне страхування грунтується на лікарняних касах, і впровадили в себе цю справу. Як же прижився закордонний досвід? Про це ми попросили розповісти головного лікаря Полтавської міської клінічної лікарні №4, голову правління благодійної організації “Лікарняна каса Полтавщини” Леоніда Куроєдова.

– Леоніде Федоровичу, нещодавно у вас побувала делегація німецьких фахівців на чолі з президентом Палати лікарів землі Баден-Вюртемберг Клаусом Баєром. Як німці оцінили діяльність “Лікарняної каси Полтавщини”?

– Позитивно. Навіть вручили мені відзнаку Палати лікарів землі Баден-Вюртемберг. Про нас написали німецькі газети. За кордоном розуміють значення лікарняних кас. Пора й українцям це зрозуміти.

До речі, свого часу перенести німецький досвід у Полтаву було не так легко. Тільки після того, як у Житомирі створили лікарняну касу і я повіз туди депутатів облради, щоб на власні очі все побачили, ми отримали підтримку. Тож наша лікарняна каса повноцінно працює з 2004 року. Нині її членами є 30 тисяч осіб. Можливо, було б значно більше, якби на рівні місцевої влади нам більше допомагали.

– А які вони, переваги лікарняної каси?

– Нині медицина платна, бо в лікарнях не вистачає коштів. Усі працюючі сплачують податки, але хто скаже, який відсоток із них іде на медицину? А через лікарняну касу можна контролювати кожну копійку, яку людина внесла на охорону свого здоров’я. Вся наша діяльність, у тому числі фінансова, простежується через комп’ютер. Люди сплачують по 20 грн членських внесків через банки, ми не працюємо з готівкою. Зате завжди знаємо, скільки людина сплатила коштів, на яку суму отримала ліків…

Бувало, що видавали безкоштовно матеріалів і медикаментів на тисячі гривень. Аби не “прогоріти”, створили спеціальний резервний фонд. Торік накопичили певну суму на депозитному рахунку. Всі члени лікарняної каси застраховані в Києві і за потреби можуть лікуватися в столиці.

– В основному забезпечуєте -хворих вітчизняними медпрепаратами?

– Намагаємось. Але в ситуаціях, коли людині вкрай потрібний саме імпортний препарат, збирається консиліум лікарів, який визначає, що потрібно хворому, і ми йому це надаємо.

– У лікарні, яку ви очолюєте, працює 800 осіб. І майже 25% з них не вступили до лікарняної каси. Чому?

– Бо ми нікого не примушуємо, це справа добровільна. До речі, часто люди згадують про лікарняну касу тільки тоді, коли вже захворіли. І серед моїх знайомих є такі. Лише опинившись у скрутній ситуації, запитують: “Ти щось там говорив про лікарняну касу?”

Скажу відверто, негативну рекламу лікарняній касі роблять… самі лікарі. Буває, що людина приходить до медика, показує документ про членство в лікарняній касі, а лікар їй виписує рецепт і посилає в аптеку: іди ось сюди і купи ось це…

Та ідея створення першої в світі лікарняної каси саме й полягала в тому, що люди об’єднувалися, аби заплатити за послугу лікаря. Не за медикаменти. Тож ми на Полтавщині зараз хочемо провести експеримент на базі амбулаторії загальної практики сімейної медицини. Наша лікарняна каса укладе договори з трьома медиками, яким платитимемо за лікування членів ліккаси, а також за роз’яснювальну роботу серед населення. Побачимо, що з цього вийде.

Олександр ДАНИЛЕЦЬ

ДОСЬЄ “УК”

Леонід КУРОЄДОВ. Народився 1950 р. у Полтаві. Закінчив Полтавський державний медичний стоматологічний інститут (нині академія). Тривалий час працював корабельним лікарем на флоті, вивчав медичний досвід багатьох країн світу. Нині – головний лікар Полтавської міської клінічної лікарні №4, голова правління благодійної організації “Лікарняна каса Полтавщини”.

http://www.ukurier.gov.ua/

Read More

Comments are closed.




У реабілітації поранених воїнів допомагають німецькі партнери

Днями в обласній клінічній лікарні імені М. Скліфосовського розвантажили ще один великий автофургон із благодійною допомогою з Німеччини. Він надійшов у межах співпраці провідного медичного закладу регіону з клінікою Altmuhlseeklinik Hensoltshone — одним із найбільших реабілітаційних центрів Німеччини. Цей проєкт має назву «Партнерство між лікарнями — партнери зміцнюють здоров’я» і втілюється за підтримки БО «Лікарняна […]

Детальніше
Читати блог »

2023. Допомога Кременчуцькому обласному клінічному шпиталю для ветеранів війни

До Кременчуцького обласного клінічного шпиталя для ветеранів війни БО "Лікарняна каса Полтавщини" передала благодійну допомогу: напівавтоматичний сечовий аналізатор, тест-смужки, аналізатор добового АТ ...

Чим живе зараз “Лікарняна каса Житомирської області”?

Коли  заходить мова про ситуацію у вітчизняній медицині і покращення рівня  обслуговування пацієнтів у  закладах охорони здоров’я,  часто виринає тема, ...

Login