Warning: Use of undefined constant style - assumed 'style' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/virtwww/w_likkasa-com_401567c9/http/wp-content/themes/likkasa/functions.php on line 247

У Львові відбулась конференція на тему: Реформування системи державного управління охороною здоров’я

08.04.2011 – У Львові 8 квітня в приміщенні Львівського регіонального інституту державного управління при Президентові України відбулась науково-практична конференція ” реформування системи державного управління та державної служби: теорія і практика”.

На одній з секцій конференції обговорювали питання реформування системи охорони здоров’я. На конференції були присутні головні лікарі, заступники головних лікарів районних лікарень, еліта медичної громадськості м. Львова, а також колишній міністр охорони здоров’я Польщі.

Доповіді, які звучали, супроводжувалися активними дискусіями, адже головними питаннями були шляхи реформування галузі, серед яких вибір оптимальної моделі функціонування  системи охорони здоров’я, яка би могла добре працювати в Україні.

Наприкінці конференції зі своєю доповіддю на тему ” Галицька лікарняна каса-альтернативний підхід медичної допомоги населенню львівської області” виступив виконавчий директор лікарняної каси Тимків Андрій. Доповідь була цікава тим , що в ній був показаний механізм, який діє вже сьогодні і покращує ситуацію з медичним забезпечення жителів області. Наводимо Вашій увазі текст доповіді:

“ГАЛИЦЬКА ЛІКАРНЯНА КАСА – АЛЬТЕРНАТИВНИЙ ПІДХІД  МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ НАСЕЛЕННЮ ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ”

Всі види медичної допомоги, відповідно до статті 49 Конституції України, в усіх медичних закладах України безкоштовні. Але в статті 95 Конституції говориться, що рівень фінансування встановлюється виключно Законом «Про державний бюджет». Тобто, ми отримуємо гарантовану безкоштовну медицину в межах виділених державою коштів.

Суттєвого збільшення фінансування системи охорони здоров’я не передбачається. Частка витрат на медикаментозне забезпечення залишається дуже низькою.

Як відомо, в Україні починаючи з 2000 року активно почали функціонувати такі організації як Лікарняні каси. Лікарняні каси – це членські благодійні організації або громадські об’єднання, які функціонують у правовому полі, створеному відповідно до законів України „Про благодійництво та благодійні організації” та „Про об’єднання громадян”. Каси об’єднують інтереси громадян, трудових колективів та медичних працівників у питаннях медикаментозного та діагностичного забезпечення членів ЛК при їх захворюванні.

Мета діяльності Лікарняних кас:

-організувати співучасть населення на солідарній основі вирішувати питання медикаментозного забезпечення у випадку їх захворювання в межах діючого законодавства України.

-Поліпшення якості забезпечення населення (напр., медикаментами)

-Відкриття більш широкого доступу до медичного забезпечення верств населення, що знаходяться за межею бідності

-Впровадження стандартів і протоколів надання медичної допомоги та їх використання на практиці

Статистика

-Кількість лікарняних кас – 235

-Кількість членів лікарняних кас – 800 тис.

-Надійшло коштів до лікарняних кас -75 млн.

-Кількість пролікованих членів ЛК – 450 тис

У львівській області в 2007 році, за підтримки Українського лікарського товариства, була створена членська благодійна організація «Галицька лікарняна какса».

Основними завданнями ГЛК є:

– забезпечення  медикаментами,

виробами медичного призначення,

витратними матеріалами

– контроль за якістю лікування

– сприяня розвитку матеріально-технічної бази лікарень

За період нашої діяльності послугами лікарняної каси користуються понад п’ять тисяч мешканців області, численні колективи підприємств різних форм власності.

Незначний розмір щомісячного внеску до  ГЛК (20 грн), при умові наявності системи

стандартизації та контролю за якістю медичної допомоги, дозволить забезпечити якісне і повноцінне лікування

Вагому роль у розвитку лікарняної каси любого регіону відігравала підтримка зі сторони медичної громадськості та керівників державних установ. Саме від їх підтримки та розуміння залежатиме розвиток лікарняної каси регіону та можливість впровадження у майбутньому реформ  галузі охорони здоров’я.

Висновки

– Галицьку лікарняну касу в нинішній ситуації слід розглядати як цивілізований шлях вирішення питання медикаментозного забезпечення жителів львівської області

– Галицька лікарняна каса може бути значним джерелом позабюджетного фінансування галузі охорони здоров’я Львівщини.

– Галицьку лікарняну касу можна розглядати як полігон, на якому можна відпрацювати всі елементи страхової медицини.

Read More

Comments are closed.




У реабілітації поранених воїнів допомагають німецькі партнери

Днями в обласній клінічній лікарні імені М. Скліфосовського розвантажили ще один великий автофургон із благодійною допомогою з Німеччини. Він надійшов у межах співпраці провідного медичного закладу регіону з клінікою Altmuhlseeklinik Hensoltshone — одним із найбільших реабілітаційних центрів Німеччини. Цей проєкт має назву «Партнерство між лікарнями — партнери зміцнюють здоров’я» і втілюється за підтримки БО «Лікарняна […]

Детальніше
Читати блог »

2023. Допомога Кременчуцькому обласному клінічному шпиталю для ветеранів війни

До Кременчуцького обласного клінічного шпиталя для ветеранів війни БО "Лікарняна каса Полтавщини" передала благодійну допомогу: напівавтоматичний сечовий аналізатор, тест-смужки, аналізатор добового АТ ...

Чим живе зараз “Лікарняна каса Житомирської області”?

Коли  заходить мова про ситуацію у вітчизняній медицині і покращення рівня  обслуговування пацієнтів у  закладах охорони здоров’я,  часто виринає тема, ...

Login